• Tekstgrootte
 Mijn UMCG  

Eurocat - onderzoek naar aangeboren aandoeningen

Print 
Video Eurocat
Informatie voor ouders 
  

Wat is Eurocat?

Eurocat is een onderzoeksgroep binnen het UMCG. Met medewerking van ouders van kinderen met een aangeboren aandoening, doet Eurocat wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van het ontstaan van deze aandoeningen.

Door mee te doen aan het Eurocat onderzoek helpt u onze kennis te vergroten over het ontstaan van aangeboren aandoeningen. Met uw bijdrage kunnen we zo in de toekomst aangeboren aandoeningen helpen voorkomen.

Eurocat doet dit onderzoek niet alleen in Nederland. Wij zijn onderdeel van een groot Europees netwerk van registraties van aangeboren aandoeningen, waaraan 23 landen deelnemen. De Nederlandse afdeling van Eurocat bevindt zich in Groningen, in het UMCG.

Aangeboren aandoeningen

Iedereen hoopt dat kinderen gezond ter wereld komen. Toch zijn er jaarlijks  in Nederland circa 6000 zwangerschappen waarbij sprake is van een aangeboren aandoening. Van sommige aandoeningen wordt aangenomen dat zij ontstaan zonder dat er een oorzaak voor te vinden is, maar dat er iets fout is gegaan in de celdeling of het DNA. Een voorbeeld hiervan is Downsyndroom. In sommige andere gevallen is een aandoening erfelijk bepaald.

Ontstaan Eurocat

Begin jaren zestig werd de wereld opgeschrikt door de geboorte van kinderen met ernstige afwijkingen aan de armen en benen. Het duurde lang voordat ontdekt werd dat het slaapmiddel thalidomide (Softenon) de oorzaak was van deze aangeboren aandoeningen. De moeders van deze kinderen gebruikten het middel tijdens de zwangerschap. Voor de Nederlandse overheid was dit de aanleiding om een registratiesysteem te starten om nieuwe gebeurtenissen zoals met Softenon eerder te kunnen opsporen en onderzoek te kunnen doen naar factoren die bijdragen aan het optreden van aangeboren aandoeningen. Als gevolg hiervan is in 1981, als onderdeel van de Europese registratie, Eurocat Nederland opgericht.

Wat doet Eurocat?

In Nederland wordt 1 op de 33 baby's geboren met een aangeboren aandoening. Eurocat registreert aangeboren aandoeningen in Noord-Nederland en doet onderzoek naar factoren die bijdragen aan het optreden hiervan. Voor dit onderzoek zoekt Eurocat in Groningen, Friesland en Drenthe ouders van kinderen met een aangeboren aandoening die willen deelnemen. Als uw kind een aangeboren aandoening heeft kunt u daarom benaderd worden met de vraag of u mee wilt doen aan de registratie, bijvoorbeeld door uw verloskundige,  of door de (kinder- of jeugd)arts.

Op de pagina 'Meedoen aan Eurocat' leest u wat meedoen aan het onderzoek precies inhoudt.

Eurocat kijkt naar allerlei factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een aangeboren aandoening. Zo kan Eurocat onderzoeken of een bepaald geneesmiddel effect heeft op de ontwikkeling van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Dat gebeurt door groepen kinderen met dezelfde aandoening te vergelijken en vervolgens te kijken of er overeenkomsten zijn geweest in het gebruik van geneesmiddelen tijdens een bepaalde periode in de zwangerschap.

Daar kan uit komen dat er een verhoogd risico is op een bepaalde aandoening bij gebruik van het geneesmiddel, of dat er geen effect is. Er zijn ook middelen die juist aandoeningen helpen voorkomen. Een voorbeeld hiervan is foliumzuur, waarvan we uit onderzoek weten dat dit beschermend kan werken tegen het ontstaan van een zogenaamd 'open ruggetje'.​

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram