• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

De trauma-helikopter

Print 

​​Net als een auto, bus of een vliegtuig is een helikopter een vervoersmiddel. Het wordt gebruikt om mensen of spullen van de ene plek naar de andere te brengen. Sommige vervoersmiddelen kunnen dat sneller dan andere. Ook hebben sommige vervoersmiddelen speciale dingen nodig. Een trein heeft rails nodig, een auto een weg en een boot water. Een helikopter heeft dat niet nodig. Een open plek om op te stijgen en te landen is alles wat een helikopter nodig heeft. Verder kan hij snel en vrij door de lucht vliegen. Zonder last te hebben van spoorwissels, stoplichten en bruggen.

Als er een ernstig ongeluk gebeurt, is het belangrijk dat er snel hulp komt voor de slachtoffers. De ambulance komt zo snel mogelijk naar de plek van het ongeluk. De verpleegkundigen van de ambulance kunnen goed de eerste hulp geven die een patiënt nodig heeft. Soms is het nodig dat er mensen komen die het slachtoffer extra hulp kunnen geven. Deze mensen moeten ook snel bij de slachtoffers zijn, voordat het te laat is. De traumahelikopter kan daarvoor zorgen, want die kan snel en vrij door de lucht vliegen. Het UMCG heeft zo’n helikopter.

De traumahelikopter

Het UMCG is 1 van de 4 ziekenhuizen in Nederland die een traumahelikopter heeft. De andere 3 staan in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. Alle traumahelikopters hebben dezelfde naam, namelijk Lifeliner. Aan het nummer dat er achteraan komt, kan je zien om welke traumahelikopter het gaat. De traumahelikopter van het UMCG is Lifeliner 4.

UMCG Trauma-helicopter 

De traumahelikopter van het UMCG is een Airbus Helicopters H135​ . Er kunnen 3 mensen in zitten en er kan 1 persoon in liggen. De ligplaats is natuurlijk voor een patiënt als hij snel naar het ziekenhuis gevlogen moet worden. Als het moet kan de helicopter 280 km per uur vliegen. Het is in de helikopter erg klein, iets meer dan vier vierkante meter. Daarom wordt elke centimeter aan de binnenkant gebruikt. Verder zit het toestel vol met speciale apparaten en spullen die het leven van de patiënt kunnen redden.

De helikopter stijgt op vanaf het vliegveld Eelde. Eerder was dit altijd vanaf het dak van het ziekenhuis. Op het dak van het UMCG zijn nog altijd het helidek en de hangar. Het is een podium met in het midden een gele cirkel en een wit kruis. Op die plek moet de helikopter landen. De hangar is een soort garage, speciaal voor de helikopter 's Avonds en als het weer heel slecht was, stond de Lifeliner in de hangar. Het helidek wordt nu alleen nog gebruikt als een patient heel snel naar het ziekenhuis moet.

Mobiel Medisch Team

De traumahelikopter is het vervoersmiddel van het Mobiel Medisch Team, het MMT. Het team bestaat uit een medisch specialist. dat is en chirurg of een anesthesist/ slaapdokter, een verpleegkundige en een helikopterpiloot. Alledrie hebben ze doorgeleerd om slachtoffers van ernstige ongelukken te kunnen helpen. Want je kan niet zomaar bij het MMT werken. Eerst hebben ze hun eigen vak geleerd. De medisch specialist heeft geleerd voor dokter en heeft daarna doorgeleerd om een chirurg of een anesthesist/slaapdokter te worden.

De verpleegkundige heeft geleerd om verpleegkundige te worden en heeft doorgeleerd om in de ambulance te kunnen werken. De piloot heeft geleerd voor helikopterpiloot. Daarna hebben ze allemaal werkervaring opgedaan. Dat betekent dat ze zijn gaan werken en daardoor nog beter zijn geworden. Na een hele strenge test en veel leren over het redden van mensen bij ernstige ongelukken, kan je werken bij het MMT.

Soms mag het MMT niet met de helikopter vliegen. Bijvoorbeeld als het weer erg slecht is, bij dichte mist of storm.Het MMT rijdt dan met een speciale bus naar het ongeluk toe: de traumabus. Deze bus lijkt veel op een ambulance, maar de patiënt kan er niet in worden vervoerd. Wel zitten in de bus de apparaten en spullen die ook in de helikopter zitten.

Er gebeurt een ongeluk

Als er een ernstig ongeluk gebeurt, moet je het alarmnummer bellen. Dat nummer is 112. Het telefoontje komt binnen bij de 112-alarmcentrale. Daar werkt de 112-centralist. Hij beslist wie er naar de plek van het ongeluk moet gaan: de ambulance, de brandweer en/of de politie. Dat doet hij niet zomaar: er zijn duidelijke afspraken gemaakt over wie hij moet oproepen. Ook kan de centralist besluiten de traumahelikopter op te roepen. Ook daar zijn strenge regels voor. Dat doet hij als het slachtoffer in levensgevaar is of als het moeilijk is om bij de plek van het ongeluk te komen. Bijvoorbeeld een botsing op een weggetje tussen de weilanden ver bij een ziekenhuis vandaan.

Direct nadat de hulpdiensten de oproep van de 112-centrale hebben ontvangen, gaan ze naar de plek waar het ongeluk is gebeurd. Met de traumahelikopter kan het MMT binnen 20 minuten op alle plekken in Drenthe, Friesland, Groningen en een gedeelte van Overijssel zijn. Als het MMT op de plaats van het ongeval is aangekomen, kijkt het team samen met de hulpverleners van de ambulance hoe de patiënt er aan toe is. Daarbij letten ze allereerst op de 'vitale functies'. Dat zijn functies van je lichaam die ervoor zorgen dat je in leven blijft. Bijvoorbeeld ademhalen en het stromen van je bloed. Als het slachtoffer beknelt zit in een auto, kan de brandweer helpen het slachtoffer uit het autowrak te halen. Ook zorgt de brandweer ervoor dat er geen brand ontstaat. Ondertussen houdt de politie iedereen op afstand en vraagt mensen wat ze van het ongeluk hebben gezien. De brandweer en politie zorgen er dus voor dat iedereen veilig zijn werk kan doen.

Samen met de verpleegkundigen van de ambulance doet het MMT alles wat nodig is om de patiënt te vervoeren naar het ziekenhuis. Als het moet, kan het MMT bijzondere medische verrichtingen op straat uitvoeren. Dat zijn dingen die een dokter normaal eigenlijk alleen in een ziekenhuis kan doen. Als het kan, wordt het slachtoffer zo snel mogelijk naar een ziekenhuis gebracht. In het noorden van Nederland is dat 1 van deze 13 ziekenhuizen:

 • Wilhelmina Ziekenhuis in Assen
 • Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda
 • De Tjongerschans in Heerenveen
 • Treant Zorggroep Scheper in Emmen
 • Treant Zorggroep Bethesda in Hoogeveen
 • Treant Zorggroep Refaja in Stadskanaal
 • Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten
 • Martini Ziekenhuis in Groningen
 • Streekziekenhuis Coevorden/Hardenberg in Hardenberg
 • Medisch Centrum Leeuwarden in Leeuwarden
 • Isala Diaconessenhuis Meppel
 • Antonius Ziekenhuis in Sneek
 • Universitair Medisch Centrum in Groningen

Het slachtoffer wordt meestal met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een ambulance heeft meer ruimte dan de helikopter. Ook moet de helikopter zo snel mogelijk weer beschikbaar zijn voor het geval er ergens anders een ernstig ongeluk gebeurt. Als de patiënt niet snel genoeg met de ambulance in het ziekenhuis kan zijn, gaat de patiënt wel met de helikopter mee. Die vliegt heel snel naar het ziekenhuis. Bij alle13 ziekenhuizen kan de helikopter landen. De piloot weet waar dat kan: op een helidek of op een grasveld naast het ziekenhuis. In het ziekenhuis nemen de mensen van het ziekenhuis het werk over. Het MMT gaat dan weer terug naar vliegveld Eelde.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram