• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Kerntaak onderwijs & opleidingen

Print 

Het UMCG levert een onmisbare bijdrage aan het opleiden van goed gekwalificeerde medewerkers

 

Het UMCG is hét centrum voor gezondheidszorg-onderwijs en -opleidingen in Noord-Nederland. Wie wil werken in de gezondheidszorg is bij ons aan het juiste adres. Voor een praktijkgerichte opleiding op mbo- of hbo-niveau, maar ook voor universitaire opleidingen tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper. Met de ontwikkeling van gespecialiseerde opleidingen voor verpleegkundigen en andere beroepen in de zorg neemt het UMCG het voortouw als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe beroepen in de gezondheidszorg én de daarbij behorende opleidingen.

Met dit brede aanbod levert het UMCG een onmisbare bijdrage aan het opleiden van goed gekwalificeerde medewerkers. En die medewerkers zijn hard nodig, want de vraag naar zorg neemt nog steeds toe. Ook met de opleidingen bouwt het UMCG aan de toekomst van gezondheid.

Universitaire opleidingen

Van over de hele wereld komen studenten hier naar toe om Genees­kunde, Tandheelkunde of Bewegingswetenschappen te studeren. Ook voor opleidings­programma’s zoals Medische Biologie en Life Sciences die het UMCG samen met de technische faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert, is de belang­stelling groot. Geen wonder, want de opleidingen staan hoog aan­geschreven en de opleidings­faciliteiten zijn ultramodern. 

Het aantal aanmeldingen van studenten die Geneeskunde willen studeren is veel hoger dan de 450 studenten die jaarlijks aan de zes­jarige studie beginnen. Na die zes jaar, waarvan de laatste drie jaar vooral besteed worden aan diverse co-schappen in ziekenhuizen, sociaal geneeskundige instellingen en huis­artspraktijken, zijn de studenten basisarts.

De studie Tandheelkunde in Groningen is volgens diverse enquêtes en onderzoeken al jaren­lang de allerbeste van Nederland. Ook de zesjarige opleiding Tandheelkunde is een praktijk­gerichte studie. Afgestudeerde tandartsen kunnen zich na hun studie nog verder specialiseren in de orthodontie of in mondziekten en kaakchirur­gie, waarbij de nadruk ligt op chirurgische behandelingen, fracturen en ontstekingen in de mond.

Medische vervolgopleidingen

Basisartsen kunnen er ook voor kiezen om na hun artsexamen nog verder te studeren. Wie bijvoorbeeld huisarts, neuroloog, psychiater, kinderarts of cardioloog wil worden, moet eerst een medische vervolgopleiding volgen. Afhankelijk van de specialisatie duurt zo’n vervolgopleiding vijf tot zeven jaar. In die periode werkt de arts-in-opleiding, beter bekend als arts-assistent, afwisselend in het UMCG en in algemene ziekenhuizen in Noord- en Oost-Nederland. In de opleiding tot medisch specialist staat de patiënt centraal, maar ook de kennis, vaardigheden en houding. Een goede specialist kan veel meer dan het juist uitvoeren van medische handelingen. Communiceren en op een goede manier omgaan met de patiënt zijn minstens zo belangrijk.

mbo- en hbo-opleidingen

Het UMCG biedt een aantal beroepsopleidingen op mbo- en hboO-niveau. Zo is het mogelijk om opgeleid te worden tot anesthesiemedewerker of operatieassistent. In samenwerking met het Alfa-college en de Hanzehogeschool verzorgt het UMCG de opleidingen MBO-V en HBO-V. Deze opleidingen combineren werken en leren op een unieke wijze. Afgestudeerde verpleegkundigen die hier of in een ziekenhuis in de regio werken, kunnen zich specialiseren tot bijvoorbeeld oncologieverpleegkundige of Intensive Care-verpleegkundige.

Bij- en nascholing

Een opleiding is natuurlijk nooit af. Verpleegkundigen en medisch specialisten moeten op de hoogte blijven van de meest recente wetenschappelijke inzichten en hun kennis en vaardigheden up-to-date houden. Daarom organiseren we regionale, landelijke en internationale bij- en nascholingsactiviteiten voor medisch specialisten, huisartsen, tandartsen, assistenten in opleiding, verpleegkundigen en paramedici zoals bijvoorbeeld fysiotherapeuten. Veel scholingsactiviteiten
vinden plaats in het moderne Wenckebach Skills Center. Meer informatie kunt u vinden op de website van het Wenckebach Instituut.nl.

Kennis delen

Het UMCG biedt niet alleen onderwijs en opleidingen aan eigen (toekomstige) medewerkers. Als belangrijkste opleidingcentrum van Noord-Nederland levert het UMCG ook de operatie-assistenten, gespecialiseerde verpleegkundigen en specialisten voor ziekenhuizen en zorginstellingen in de regio en daarbuiten.

 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram