• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Kunst in het UMCG

Print 

In het UMCG zijn talloze kunstwerken te bewonderen. Er hangen schilderijen aan de muren op verpleegafdelingen, in werkkamers, in de straten en op de gangen. In de centrale ontvangsthal en de straten staan beelden, op de vloeren zijn mozaïeken aangebracht en aan plafonds hangen lichtobjecten. Ook op plaatsen waar u het niet verwacht, treft u kunst aan. Zo is er in elke lift een kunstwerk te zien en zelfs in de fietsenkelder is een wandschildering aangebracht. 

Afbeelding kunstwerk in UMCG 1

Waarom kunst in een medisch centrum?

Misschien verbaast het u dat een medisch centrum zoveel aandacht besteedt aan kunst. Toch hebben de kunstwerken in het UMCG een functie. Ze zijn uiteraard decoratief, maar zijn vooral bedoeld om de aandacht van het ziek-zijn af te leiden. Kunst kan patiënten troost bieden en hun even uit hun rol van patiënt halen. De kunstwerken geven het ziekenhuis ook een vriendelijke uitstraling en in een prettige omgeving voelen patiënten zich eerder op hun gemak. Dat komt hun herstel ten goede.

Geïntegreerde kunst

Bij de architectuur en de inrichting van het centraal medisch complex van het UMCG is ernaar gestreefd dat patiënten zich er prettig voelen. Uitgangspunt bij de bouw was dat het ziekenhuis de zekerheid van een bankgebouw en de vriendelijkheid van een buurthuis moest uitstralen. Het moest ook een ‘stad in een stad’ worden, waar patiënten even kunnen vergeten dat ze in een ziekenhuis zijn. Het UMCG heeft daarom niet alleen winkelstraten, maar bijvoorbeeld ook een groot plein met een fontein.

Deze fontein is een vorm van geïntegreerde kunst: kunst die is opgenomen in de architectuur van het ziekenhuis. De fontein is ontworpen door de kunstenaar Beljon. Het geluid van het stromende water heeft een rustgevend effect. Medewerkers en patiënten zitten daarom graag op het terras of op een van de bankjes bij de fontein.

De bijzondere verlichting van de winkelstraten, de vloerstructuren, wandschilderingen en binnentuinen, dragen er ook toe bij dat het UMCG een vriendelijke uitstraling heeft.

Vaste kunstcollectie

Het UMCG heeft een uitgebreide kunstcollectie, in totaal zo’n 1400 objecten. Sommige kunstwerken zijn door het UMCG aangekocht, andere zijn geschonken of in bruikleen. De transparante sculptuur tegenover het UMCG-restaurant in de Fonteinstraat, is bijvoorbeeld een geschenk van de verpleging aan de Raad van Bestuur. De sculptuur is van Guus Slauerhoff en heet De mantel van zorg. Het transparante materiaal heeft een technische uitstraling die de hightech zorg van het UMCG weergeeft en tegelijkertijd de openheid en toegankelijkheid van het ziekenhuis symboliseert.

Afbeelding kunstwerk in het UMCG 3

Exposities

Kunstenaars kunnen hun werk  exposeren in het UMCG. Er zijn diverse locaties  beschikbaar. Exposeren in het UMCG is aantrekkelijk. Er is een groot publiek en de exposities krijgen vaak aandacht in de regionale media. In de Fonteinstraat vindt u bij ingang 11 een overzicht met de lopende exposities en een daarbij behorende wegwijzer.

Meer informatie

Haal de gratis architectuur- en kunstroutebeschrijving bij de receptie bij de hoofdingang. Wilt u exposeren in het UMCG of meer informatie over de kunstcollectie, neem dan contact op met de medewerkers van het kunstproject, tel. (050) 361 16 18.

 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram