• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Architectuur in het UMCG

Print 

Het UMCG heeft geen traditionele ziekenhuisuitstraling. maar er is nadrukkelijk gedacht vanuit het perspectief van de patiënten en de mensen die in het ziekenhuis werken. Dit heeft een zeer bijzonder gebouw opgeleverd, met voor een ziekenhuis verrassende binnenhuisarchitectuur.

De hoofdingang heeft veel weg van een stationshal; een grootse ruimte met balies, terrasjes en een supermarkt. Ook de rest van de begane grond ademt niet de sfeer van een steriel ziekenhuis. Het ziekenhuis is opgedeeld in binnenstraten met bankjes, fonteinen, binnentuinen en terrasjes. Loopt u door het gebouw, dan krijgt u het idee dat u een stadswandeling maakt. Het UMCG is een stad in een stad. Aan de buitenzijde van het centrale gebouw zijn negen beddenhuizen gebouwd: rechthoekige blokken met op de begane grond de poliklinieken en daarboven de verpleegafdelingen. Pas wanneer u in de behandelkamers op de poliklinieken of op de verpleegafdelingen komt, krijgt u het idee dat u in het ziekenhuis bent. Dat kan ook niet anders. Er is immers werkruimte nodig voor artsen en verpleegkundigen, bedden moeten eenvoudig te verplaatsen zijn en ook de hygiëne is van groot belang in deze ruimtes. 

Het oorspronkelijke idee

In de jaren zeventig hadden de ontwerpers van het voormalige AZG een ziekenhuis voor ogen dat bestaat uit losse gebouwen met eigen ingangen en eigen parkeerplaatsen. Architectenbureau Kruisheer Hallink Arends ontwikkelde hiervoor een structuurplan. In dit plan was ruimte voor een centraal medisch complex met daarin centrale faciliteiten als operatiekamers, röntgenafdeling en laboratoria. Rondom dit centrale complex werden de beddenhuizen gebouwd, met op de begane grond de poliklinieken. De verpleegafdelingen en de poliklinieken hebben ieder een eigen ingang.

Een proces

Architect Kleinjan van architectenbureau Team 4 werd aangetrokken voor het ontwerp van de beddenhuizen. Zijn opzet voor de inrichting van de verpleegafdelingen brak met de standaardgedachte van de lange rechte ziekenhuisgang: de beddenkamers kregen een plaats aan de buitenkant van het gebouw. Hierdoor hebben de patiënten overal uitzicht op de omringende stad. De ondersteunende zaken (toiletten, voorraadkamers) kregen een plek in het centrale deel van de verpleegafdeling. Mensen die binnenkomen, lopen direct tegen een balie aan.

Samenwerking architecten

Afbeelding van de blauwe patio van het UMCG

Onder de naam A.A.AZG gingen de architecten Kruisheer en Kleinjan samenwerken aan het nieuwbouwproject. Gedurende het bouwproces veranderden de inzichten. Besloten werd de straten langs de poliklinieken te overkappen, zodat het gebouw meer een geheel gaat vormen. In 1988 nam Kruisheer afscheid als architect bij het AZG. Architect Patijn kreeg de opdracht om een goede ontsluiting en een nieuwe entree voor het ziekenhuis te ontwerpen. Het resultaat: een ontvangsthal met de uitstraling van een luchthaven en binnenstraten met patio’s en binnentuinen. Onder de centrale ontvangsthal kwam een parkeergarage met ruimte voor 700 auto’s.

Daarnaast werd Patijn regisserend architect van de openbare ruimten. Mede op zijn advies werd besloten elke polikliniek door een andere binnenhuisarchitect te laten ontwerpen. In overleg met de architect kozen de afdelingen voor de inrichting die afgestemd was op de wensen van medewerkers en patiënten. Op deze manier kreeg iedere polikliniek een geheel eigen gezicht.

Na 2000

Na een bouwperiode van vijftien jaar werd in 1997 de nieuwbouw officieel geopend. Het deel van het ziekenhuis waar de patiënten het meest mee te maken hebben, is dan gerealiseerd. Daarna is op 13 januari 2005 De Brug geopend aan de Oostersingel. Dit gebouw verbindt de Faculteit der Medische Wetenschappen van de RUG en het AZG met elkaar. De openingsdatum viel samen met fusie van beide organisaties die tot het UMCG leidde. In De Brug bevinden zich kantoren en een aantal laboratoria. Ook huisvest het gebouw een aantal organisaties die nauw verwant zijn aan het UMCG.

De karakteristieke gebouwen van het Onderwijsgebouw en het Research Laboratorium aan de Noordzijde van het UMCG, ontworpen door respectievelijk Thomas Rau en Ben van Berkel, zijn in 2007 opgeleverd.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram