• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Academischezorg.nl

Print 

Sinds september 2011 staat de website academischezorg.nl online. Dit is een website van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Hiertoe behoort ook het UMCG. Op de website kunnen patiënten, verwijzers en andere geïnteresseerden terecht als zij zoeken naar informatie over ‘topreferente zorg’: specialistische zorg voor patiënten met zeldzame aandoeningen, ziekten die moeilijk vast te stellen zijn of moeilijk te behandelen ziekten. 

Topreferente zorg

Voor topreferente zorg kunnen patiënten niet terecht in algemene ziekenhuizen; deze specialistische zorg wordt alleen geboden in de acht universitair academische centra (UMC’s) in Nederland. Patiënten die voor topreferente zorg in het UMCG komen, hebben vaak meerdere aandoeningen die soms met elkaar samenhangen. Of het gaat om een eenvoudige aandoening met ingewikkelde complicaties. Voor een goede diagnose en behandeling is daarom overleg nodig tussen veel verschillende specialisten. De diagnostiek van bijzondere of complexe aandoeningen vergt veel kennis en van tevoren staat niet vast hoe de patiënt behandeld moet worden.

Juiste zorg

Topreferente zorg is duur. Daarom geeft de overheid de UMC's extra geld, zodat de UMC's ervoor zorgen dat ook patiënten met bijzondere of gecompliceerde aandoeningen altijd ergens in Nederland de juiste zorg krijgen. Om te laten zien wat de UMC's met dat extra geld doen, ontwikkelde de Nederlandse Federatie van UMC's (NFU) de nieuwe website over de academische zorg in de acht UMC's.

Zoekfunctie

Op de website over de academische zorg kunt u zoeken op trefwoord, op specialisme maar ook per UMC. Als u bijvoorbeeld zoekt naar een bepaalde aandoening, krijgt u een overzichtpagina met een beknopte beschrijving van de ziekte en de behandeling, de website van het betreffende UMC dat gespecialiseerd is in de behandeling van deze ziekte, adressen van patiëntenverenigingen en eventueel aanvullende informatie.

Meer informatie

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met uw huisarts, uw behandelend arts of het UMCG (via de knop Contact). Onder aan deze pagina vindt u de link naar de NFU-website over academische zorg.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram