•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Ontwikkeling WerkWeb-Autisme: een zelfmanagement tool voor het vinden en behouden van werk

Print 
29 maart 2018

​​​​​Het doel van het praktijkproject ‘WerkWeb-Autisme’ is een zelfmanagement methodiek te ontwikkelen om normaal- tot hoogbegaafde mensen met autisme, samen met betrokken professionals, te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk dat goed bij hen past.  De methodiek geeft inzicht in de eigen effectiviteit, eigen regie, talenten en voorkeuren. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor duurzame arbeidsparticipatie.

Uit onderzoek is bekend dat het hebben van werk een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid. Door de problemen die mensen met autisme ondervinden in het dagelijks leven, is op dit moment slechts een kwart van hen werkzaam. De methodiek wordt wetenschappelijk ontwikkeld, zal landelijk gratis online beschikbaar komen en zorgt naar verwachting voor meer en duurzame arbeidsparticipatie van mensen met autisme.

Doel en werkwijze: voortbouwen op een aantal eerdere onderzoeksprojecten

Dit project bouwt voort op een reeds bestaande en succesvol samenwerkingsverband waarbinnen verschillende onderzoeken hebben plaatsgevonden. Kennis uit deze onderzoeken wordt omgezet in een product dat direct ten goede komt aan mensen met autisme en met hen samen wordt ontwikkeld.

Presentaties

Landsman JA, Louwerse SC (2016). Lunchlezing Academische Werkplaats Autisme ‘Samen Doen!’; werkgroep arbeidsparticipatie, opzet en aanpak. Lezing Nationaal Autisme Congres, Rotterdam, 11 maart 2016.

Publicaties

Spuls J, Landsman JA, Miedema H. (2016). Het vinden en behouden van werk als je hersenen anders werken; Onderzoek naar informatiebehoefte van jongvolwassenen met autisme over arbeidsparticipatie. Engagement mei 2016: 36-37.

Samenwerking

Deze partners zijn onder andere: de Nederlandse Vereniging voor Autisme, de Academische Werkplaats Autisme ‘Samen Doen!’, het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum, Carapax-IT en de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG.

Samen Doen! is één van de twee academische werkplaatsen autisme in Nederland en heeft als doel de participatie in de samenleving van mensen met autisme te verbeteren. De organisaties die deelnemen aan Samen doen! zorgen gezamenlijk voor verdere ontwikkeling en verspreiding van producten op het gebied van begeleiding van mensen met autisme tijdens grote veranderingen in het leven. In de academische werkplaats komen praktijk, wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en beleid dichter bij elkaar door het delen, bundelen en verspreiden van kennis. Voor meer informatie, kijk op de website.

Financiers

ZonMw, NVA en Gezondheidswetenschapen UMCG.

Looptijd

Binnen de AWA ‘Samen Doen’ was de looptijd januari 2016 tot en met augustus 2018. De looptijd van het door ZonMw gefinancierde project ‘WerkWeb-Autisme’ is december 2017 t/m juni 2020.


Volg ons op sociale mediaTwitter