•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Eigen regie en participatie: een train-de-trainer methodiek bij een groep multiculturele vrouwen

Print 
01 februari 2017

​​​​​​​Het Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn signaleerde dat veel vrouwen met een niet Nederlandse afkomst in Groningen kampen met sociale isolatie en lichamelijke psychische klachten. Het project ‘Eigen regie en participatie’ biedt een training in drie fases voor vrouwen uit verschillende culturen die in Groningen wonen en meer grip willen op hun eigen leven en meer willen participeren in de maatschappij. Dit gebeurt door in de trainingen gebruik te maken van lichaamsbewustzijn, mindfulness en professional organizing.

In fase 1 zijn in totaal twintig vrouwen getraind in lichaamsbewustzijn, grenzen stellen, mindfulness en persoonlijke organisatie. Inmiddels is fase 2 gestart met twaalf vrouwen die een train-de-trainers-traject volgen, waarin hen wordt geleerd om de training zelf te geven. In fase 3 geven de getrainde vrouwen de kennis vervolgens door aan andere vrouwen in hun omgeving.

De trainingen en begeleiding op gebied van lichaamsgerichte therapie en professional organizing worden gegeven door Ellie Norden (Handen uit de mouwen) en Marjan Borgers (Jezelf).

Doel en werkwijze

Het project wordt door onderzoekers van TGO en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen gevolgd en onderzocht op ervaringen van en uitkomsten voor de deelnemende vrouwen. Dat gebeurt gedurende de looptijd van twee jaar. Voor de uitvoering van het onderzoek worden vooral kwalitatieve interviews gebruikt en daarnaast responsieve evaluatie: een gezamenlijk leerproces waarbij kennis, ervaringen en ideeën van diverse deelnemers betrokken worden.

Resulta​​ten

Het onderzoeksdeel van het project leidt tot kennis om de training tussentijds en aan het eind van het project te evalueren en te voeden. Het beoogde doel van het geheel is dat het project deel gaat uitmaken van de WIJ-teams in de stad Groningen en ook na de looptijd van het project voortgezet wordt.

Samenw​erking

TGO doet dit onderzoek in samenwerking met Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn, Ellie Norden, Marjan Borgers, de Wetenschapswinkel en de gemeente Groningen.

Financiers​ en looptijd

ZonMw kennisvoucher Positieve Gezondheid, Joan​ Ferrier Emancipatiefonds​ (Oranje Fonds), Stichting H.S. Kammingafonds en de gemeente Groningen, februari 2017 tot en met eind 2020.​

Meer weten over dit project?

​Neem dan contact​ met ons op.​