•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Ontwikkelingen BMI Drentse jeugd

Print 
01 januari 2015

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​In dit project hebben we met onze statisticus een analyse gedaan van BMI-metingen uit vier schooljaren (2011-2015) in groep 2 en 7 van de basisschool en klas 2 van het voortgezet onderwijs in Drenthe.

De meting, die wordt gedaan door GGD Drenthe – Jeugdgezondheidszorg, is een vast onderdeel van het zogenoemde contactmoment, het bezoek van de schoolarts. Kinderen krijgen in groep 2 en 7 van het basisonderwijs en klas 2 van het voortgezet onderwijs een uitnodiging voor een dergelijk contactmoment.

​​Conclusie

Met dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat in Drenthe als geheel, en voor een aantal gemeenten binnen Drenthe in het bijzonder, het aantal kinderen met ondergewicht toeneemt. Dit geldt zowel voor basisschoolleerlingen als leerlingen op de middelbare school. De toename van ondergewicht blijft echter nog wel onder het landelijk gemiddelde.

Het aantal kinderen met een matig overgewicht verandert voor Drenthe als geheel niet, maar er is een aantal gemeenten binnen Drenthe waar het toeneemt op de middelbare school en een aantal waar een significante afname is gemeten op de basis- en middelbare school. Het aantal kinderen in Drenthe met obesitas in groep 7 en klas 2 neemt af, wat overeenkomt met de landelijke cijfers van de afgelopen jaren.

​​Publicaties

Landsman-Dijkstra, J., & Lim, J. (2016). Ontwikkelingen BMI Drentse jeugd: Analyse van vier schooljaren (2011-2015) in groep 2 en 7 basisschool en klas 2 voortgezet onderwijs (pdf | 2,1 MB). Groningen: Universitair Medisch Centrum Groningen / Toegepast Onderzoek.​

​​​Looptijd

2015-2016​