•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Het gebruik van insuline analogen in de zwangerschap door vrouwen met bestaande diabetes en het risico op aangeboren aandoeningen.

Print 
09 november 2018

​​​​Vrouwen met diabetes hebben een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap en op het ontstaan van aangeboren aandoeningen bij het kind. Een goede regulatie van de bloedsuikers is dan ook heel belangrijk. De laatste jaren wordt ook aan zwangere vrouwen steeds meer insuline analogen (een kunstmatige vorm van insuline ) voorgeschreven. 

De studie is uitgevoerd met gegevens van aangeboren afwijkingen uit diverse  Europese landen. Het risico op aangeboren aandoeningen bij gebruik van insuline analogen in de eerste drie maanden van de zwangerschap bleek niet verhoogd in vergelijking met het risico bij het gebruik van natuurlijk insuline ( in dezelfde periode). Er lijkt zelfs een lagere kans op aangeboren hartafwijkingen te kunnen zijn, maar om hier meer duidelijkheid over te krijgen zal er verder onderzoek gedaan moeten worden .

Auteurs

​Wang H, Wender-Ozegowska E, Garne E, Morgan M, Loane M, Morris JK, Bakker MK, Gatt M, de Walle H, Jordan S, Materna-Kiryluk A, Nelen V, Thys G, Wiesel A, Dolk H, de Jong-van den Berg LTW

Insulin analogues use in pregnancy among women with pregestational diabetes mellitus and risk of congenital anomaly: a retrospective population-based cohort study
BMJ open. 2018 Feb 24;8(2):e014972
Q1 MEDICINE, GENERAL & INTERNAL
Lees het vol​​ledige artikel​​