•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Bètablokkers tijdens zwangerschap en de kans op aangeboren afwijkingen

Print 
20 maart 2018

​​Bètablokkers zoals labetalol, metoprolol, atenolol en propranolol worden vaak voorgeschreven bij een te hoge bloeddruk, ook aan zwangeren met een hoge bloeddruk.​Eurocat heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van bètablokkers tijdens de zwangerschap. De vraag was of er meer aangeboren aandoeningen ontstaan bij het gebruik van deze bloeddrukverlagers.

​​Eerder onderzoek

Uit eerder onderzoek bleek dat bètablokkers mogelijk een hogere kans geven op hartafwijkingen, gespleten lip/gehemelte, open schedel, open ruggetje, hypospadie (de urinebuis opening zit hierbij niet op de top van de penis, maar aan de onderkant van de penis).

Meer onderzoeksgegevens

Bij ons onderzoek met de gegevens in de EUROmediCAT database konden we de eerder gevonden resultaten niet bevestigen. Vervolgens hebben we gekeken of andere aangeboren afwijkingen vaker voorkwamen na gebruik van bètablokkers. We vonden dat het risico op een bepaald type niercysten (multicysteuze nierdysplasie) iets hoger was bij vrouwen die in de eerste drie maanden van de zwangerschap de bètablokker labetalol hadden gebruikt.​ Deze nieuwe bevinding moet verder worden onderzocht in andere (grote) studies.

​Aanbeveling

Het risico op aangeboren afwijkingen na gebruik van bètablokkers in het eerste trimester van de zwangerschap is laag. Het is belangrijk om met de arts de voordelen van het gebruik van bètablokkers tijdens de zwangerschap af te wegen tegen de eventuele nadelen.

Auteurs

Bergman JEH, Lutke LR, Gans ROB, Addor MC, Barisic I, Cavero-Carbonell C, Garne E, Gatt M, Klungsoyr K, Lelong N, Lynch C, Mokoroa O, Nelen V, Neville AJ, Pierini A, Randrianaivo H, Rissmann A, Tucker D, Wiesel A, Dolk H, Loane M, Bakker MK​

Beta-blocker use in pregnancy and risk of specific congenital anomalies: a European case-malformed control study.

Drug Saf. 2017 Dec 11 (Epub ahead of print)
Lees het volledige artikel ​