•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Sterfte bij open ruggetje (spina bifida)

Print 
18 november 2019

Een open ruggetje is een ernstige aangeboren afwijking aan het zenuwstelstel van een ongeboren kind. Als vroeg in de zwangerschap het ruggenmerg niet goed sluit, ontstaat er een open ruggetje, ook wel spina bifida genoemd. Het hangt af van de vorm en de hoogte van de spina bifida hoe de beperkingen van de persoon zullen zijn. Daarnaast komen er vaak ook andere problemen voor, de bekendste daarvan is een waterhoofd.

Cijfers over de aandoening

Met gegevens van 24 registraties wereldwijd is onderzoek gedaan naar sterfte onder kinderen met een open ruggetje. Van 2001-2012 werd er bij bijna vijf op de tienduizend zwangerschappen een open ruggetje gezien. De aandoening wordt vaak al voor de geboorte ontdekt en vooral in Europa wordt een groot deel van deze zwangerschappen afgebroken. 

Van alle levendgeboren kinderen met een open ruggetje overlijdt nog steeds bijna zeven procent binnen een week na de geboorte, hoewel de aandoening steeds beter behandeld kan worden. 

Gebruik van foliumzuur kan ​​​een open ruggetje voorkomen

Door extra foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap kan een groot deel van de open ruggetjes worden voorkomen. Daarom is het belangrijk dat er aandacht blijft voor het gebruik van foliumzuur.

Lees meer in deze nieu​​we open acces publicatie

Analysis of Mortality among Neonates and Children with Spina Bifida: An International Registry‐Based Study, 2001‐2012

​Marian K. Bakker, Vijaya Kancherla, Mark A. Canfield, Eva Bermejo‐Sanchez, Janet D. Cragan, Saeed Dastgiri, Hermien E. K. De Walle, Marcia L. Feldkamp, Boris Groisman, Miriam Gatt, Paula Hurtado‐Villa, Karin Kallen, Daniella Landau, Nathalie Lelong, Jorge S. Lopez Camelo, Laura Martínez, Margery Morgan, Osvaldo M. Mutchinick, Wendy N. Nembhard, Anna Pierini, Anke Rissmann, Antonin Sipek, Elena Szabova, Giovanna Tagliabue, Wladimir Wertelecki, Ignacio Zarante, Pierpaolo Mastroiacovo​