•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Opvallende handafwijkingen bij kinderen in Duitsland en het nut van de Eurocat registratie

Print 
10 oktober 2019

In september werd dr. Hermien de Walle, hoofd Eurocat Nederland, gebeld door de NOS met vragen over de drie kinderen met bijzondere handafwijkingen die de afgelopen maanden in het Ruhrgebied in Duitsland geboren zijn. In het artikel dat de NOS heeft gepubliceerd wordt dr. De Walle geciteerd en het belang van een goede registratie, zoals die van Eurocat, onderstreept.

Oprichting Eurocat Nederland en same​​nwerking met Eurocat Internationaal

Eurocat Nederland is in 1981 in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid opgericht naar aanleiding van het Softenon-drama uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. In heel Europa vind je onderzoeksgroepen van Eurocat  waar sindsdien aangeboren afwijkingen, zoals de ledemaatsafwijkingen die nu in Duitsland ontdekt zijn, gemeld worden. De langlopende Nederlandse registratie omvat de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Database Eurocat Nederla​​nd en rapportage aan VWS

Inmiddels heeft Eurocat Nederland de beschikking over de gegevens van ongeveer 18.000 kinderen met een aangeboren aandoening. Deze schat aan gegevens, met o.a. informatie over medicijngebruik van de moeder tijdens de zwangerschapsperiode, is beschikbaar voor onderzoekers uit binnen- en buitenland. Eurocat Nederland brengt jaarlijks verslag uit aan het ministerie van VWS. Als Eurocat ziet dat een afwijking opeens vaker voorkomt dan normaal, wordt dit gerapporteerd.