•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nynke Spinder: 'Onze vrouw in Atlanta' terug in Groningen!

Print 
30 juni 2019

​​​CDC Atlanta

In april van dit jaar vertelden we over MD/PhD student Nynke Spinder. Zij deed aan het CDC, Center for Disease Control and Prevention in Atlanta, USA, onderzoek naar de 'Association between Maternal Occupational Exposure to Solvents and Gastroschisis in Offspring' bij dr. Jennita Reefhuis.

piedmont parkPersoonlijke gezondheid in relatie tot Public Health

Inmiddels is Nynke terug en vertelt: Na vijf maanden werken aan mijn promotieonderzoek in Amerika  heb ik het zonnige Atlanta verruild voor het minstens zo zonnige Nederland. Op het moment van schrijven ben ik weer een maand terug en worden de warmterecords hier gebroken. 

Het was een heel leerzame, interessante periode om onderzoek te doen. Het CDC is een Amerikaanse overheidsorganisatie die zich richt op “Public Health”. Waar ik als dokter heb geleerd de problemen van een individuele patiënt aan te pakken, heb ik in Amerika gezien hoe wordt geprobeerd de gezondheid van de hele bevolking naar een hoger niveau te tillen. De schaal waarop in de Verenigde Staten onderzoek wordt verricht is groot. Ik heb kunnen zien wat voor uiteenlopende projecten er zijn op het gebied van zowel aangeboren afwijkingen als andere gezondheidsvraagstukken. Naast ervaring opdoen op het gebied van aangeboren aandoeningen heb ik geleerd over het zorgsysteem en de toegang tot zorg in Amerika in het algemeen.

stone mountainIn mijn vrije tijd ben ik veel op pad geweest met leuke mensen die ik heb ontmoet. Hierdoor heb ik veel geleerd over de Amerikaanse cultuur, politiek en geschiedenis. 

Op de foto’s: Piedmont Park, Atlanta en Stone Mountain met uitzicht op Atlanta

Resultaten onderzoek en vervolg promotietraject

Na mijn terugkomst heb ik de resultaten van mijn onderzoek gepresenteerd op het jaarlijkse epidemiologie congres, het WEON, in Groningen. 

En nu ben ik begonnen aan het laatste jaar van mijn promotieonderzoek. Ik werk aan twee projecten (beroepsmatige blootstelling en het verband met aangeboren urogenitale afwijkingen en aangeboren hartafwijkingen) waarbij ik weer gebruik maak van EUROCAT data en ik hoop in 2020 te promoveren met mijn onderzoek naar Occupational Exposure and Congenital Anomalies (werktitel).​

Kortom, ik kijk terug op een ontzettend leuke en leerzame periode in Amerika en ben nu met veel plezier terug in Nederland om bij Eurocat mijn promotie af te ronden.​