•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nieuwe onderzoeksprojecten bij Eurocat, Marian Bakker vertelt over haar werk

Print 
08 maart 2021

Marian Bakker

​“Naast mijn baan als onderzoeker bij Eurocat, werk ik als bestuurder bij de Stichting Prenatale Screening Noordoost Nederland (SPSNN). Ik vind dit een prachtige combinatie. De SPSNN regelt de prenatale screening in de regio, maar let ook op de kwaliteit en de uitvoering ervan.

Een zwangere kan kiezen voor verschillende onderzoeken (prenatale screening). Bijvoorbeeld voor de NIPT, een bloed​test die vanaf 11 weken zwangerschap wordt afgenomen om te kijken of het kind geen trisomie 13, 18 of 21 heeft (Patau,- Edwards- of Downsyndroom). Verder is er het SEO, het Structureel Echoscopisch Onderzoek, rond 20 weken. Binnenkort wordt een echo rond 13 weken zwangerschap aangeboden. Ook op deze echo wordt gekeken naar de groei en ontwikkeling van de foetus en de aanleg van de organen.

Met gegevens van Eurocat Noord-Nederland kunnen we de  gevolgen van de screening onderzoeken. Bijvoorbeeld: worden afwijkingen eerder gezien en wat betekent dit voor de uitkomst van de zwangerschap? Kwaliteit van data is daarbij van het grootste belang. Ik vind het heel erg leuk dat ik het komende jaar twee projecten kan doen op deze onderwerpen!”​

Meer informatie over de onderzoeksprojecten waar Marian aan werkt:

EU​​ROlin​​kCAT

​​​Sinds 2018 bestaat het Europese onderzoeksproject EUROlinkCAT. Het doel is meer te leren over de gezondheid van kinderen met aangeboren afwijkingen. Eurocat Noord-Nederland neemt deel aan dit onderzoeksproject​. We koppelen gegevens van Eurocat met onder andere ziekenhuisregistraties.

​Dit gebeurt met anonieme, dus niet herleidbare gegevens. Hiermee hebben we  informatie over ziekenhuisopnames, medicijngebruik en sterfte bij kinderen met aangeboren aandoeningen.

Bet​​​​​rouwbaarheid van gegevens over aangeboren aandoeningen in ziekenhuisregistraties.​​

In dit laatste jaar van het onderzoeksproject leidt Eurocat Noord-Nederland het deelonderzoek naar de kwaliteit van de informatie in ziekenhuisregistraties over aangeboren aandoeningen. Dit doen we door deze informatie te vergelijken met de informatie uit de registraties voor aangeboren afwijkingen. Acht van deze registraties in Europa werken hieraan mee, waaronder die van Italië, Denemarken, Groot Brittannië en Spanje. Het deelonderzoek levert belangrijke informatie op over mogelijke alternatieve gegevensbronnen voor aangeboren aandoeningen. Marian Bakker, epidemioloog bij Eurocat, en Hermien de Walle, hoofd Eurocat, zijn hoofdonderzoekers voor dit deelonderzoek van EUROlinkCAT.

​​Werking van ​de prenatale screening in Noord-Nederland

In een ander onderzoeksproject wordt onderzocht  hoe vaak een aangeboren aandoening bij de NIPT en het SEO wordt ontdekt. Welke afwijkingen worden meestal wel opgespoord en welke afwijkingen worden minder vaak ontdekt? Hoe vaak wordt een afwijking niet gezien op de echo? Zijn er factoren aan te wijzen die hierop van invloed zijn?

​De onderzoeken tijdens de zwangerschap worden vastgelegd in de landelijke database Peridos.​ ​​Door gegevens van Peridos te koppelen aan Eurocat, willen we meer zicht krijgen op deze vragen. ​Aan dit onderzoek werken het RIVM en de SPSNN mee met Marian Bakker als hoofdonderzoeker.​