•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Vijf vragen aan dr. Nynke Spinder

Print 
23 maart 2021

​MD/PhD promotie Nynke Spinder 18 november 2020, een terugblik


Nynke, wil je iets vertellen over je achtergrond?

Zo lang als ik me kan herinneren wil ik arts worden, dus was ik blij dat ik in 2011, direct na de middelbare school, kon beginnen met de studie Geneeskunde aan de RUG. Al snel werd ik gegrepen door de voortplanting, foetale ontwikkeling, de zwangerschap en gynaecologie. Tijdens mijn bachelor ontdekte ik door kleine onderzoeksprojecten, de wetenschappelijke kant van de opleiding. Er is nog zoveel onbekend in de geneeskunde!

Hoe kwam je bij Eurocat en aan je onderzoeksonderwerp?

Mijn wetenschappelijke stage deed ik bij de voortplantingsgeneeskunde en daarna wist ik: ik wil promoveren! Toen kwam het voor mij onbekende Eurocat in beeld. Na een heel leuk kennismakingsgesprek met co-promotor en hoofd Eurocat Hermien de Walle ging ik aan de slag. Eurocat heeft een rijke database waarmee je goed onderzoek kunt doen naar aangeboren aandoeningen. Omdat het krijgen van een kind met zo’n aandoening heftig kan zijn, wilde ik risicofactoren in kaart brengen. Mijn promotieonderzoek richtte zich op het werk van de moeder, zijn er bijvoorbeeld schadelijke stoffen waar zij tijdens haar werk mee in aanraking is geweest?

Geneeskunde en een MD/PhD traject: waarom wilde je dat en hoe heb je het ervaren?

In dit traject combineerde ik promotieonderzoek  met de afronding van de studie geneeskunde. Omdat het onderzoek grotendeels achter de computer plaatsvond, waren de co-schappen met patiëntencontact een welkome afwisseling. Tegelijk was het een pittige uitdaging waarin ik leerde zowel arts als wetenschapper te zijn: ik ben trots dat dit gelukt is. Verder kreeg ik de kans om een half jaar onderzoek te doen in het buitenland, bij de Centers for Disease Control in Atlanta, USA. Een ontzettend leuke, leerzame en waardevolle periode van mijn studie en promotietraject.

Promoveren in coronatijd?!

Mijn proefschrift was gelukkig bijna klaar tijdens de eerste golf. Maar mijn fantasie over het feest viel in duigen. Ik had mijn verdediging gepland in november 2020, met de hoop dat COVID dan op zijn retour zou zijn: helaas zaten we toen middenin de tweede golf. Maandenlang was onzeker hoe mijn promotiedag zou verlopen en met het sluiten van de horeca was er van een feest geen sprake meer. Kort voor mijn promotie hoorde ik dat er geen gasten welkom waren en mijn ouders, familie, collega’s en vrienden dus alles vanuit huis moesten volgen. ​Dit was ontzettend balen en niet hoe ik het ooit voor me had gezien. Toch heb ik een fantastische dag gehad: een klein feestje met mijn promotieteam, heel veel kaartjes, prachtige en grappige filmpjes, bloemen en onlin​e proostmomentjes.


Laatste vraag: wat zijn je toekomstplannen?

Inmiddels werk ik met heel veel plezier als arts bij Verloskunde en Gynaecologie in het Martini Ziekenhuis. Op dit moment dus even geen onderzoek, dat komt later weer. Leuk nieuws: volgend jaar begin ik met de opleiding tot gynaecoloog, wat ik altijd zo graag wilde!