•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Veilig medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding: Eurocat en ConcePTION

Print 
02 juli 2019

​Eurocat Nederland ontvangt ruim 35.000 euro subsidie van de Europese Unie voor onderzoek naar meer kennis over de veiligheid van medicatiegebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Medicijngebruik door zwangeren

Meer kennis over de veiligheid van medicatie is dringend nodig, want de overgrote meerderheid van de vrouwen gebruikt medicijnen tijdens de zwangerschap. Slechts van 5% van de medicatie is bekend of deze veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

conception logoConcePTION consortium gestart

Op 1 april 2019 is daarom het ConcePTION consortium1 gestart met een vijf jaar durend onderzoek naar de veiligheid van  medicijngebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding. 

Eurocat Nederland is één van de vele deelnemers in dit samenwerkingsverband. De expertise van onderzoekers Jorieke van Kammen-Bergman, Marian Bakker en Priscilla Zetstra-van der Woude wordt ingezet. Ook gebruiken zij gegevens uit de Eurocat database voor een deel van het onderzoek. 

Registratie medicijngebruik door Eurocat Nederland

Al sinds 1981 houdt Eurocat Nederland gegevens bij over kinderen met aangeboren afwijkingen die in Noord-Nederland worden geboren. Eurocat Nederland registreert ook het gebruik van medicatie door de moeder tijdens de zwangerschap, omdat dit een risicofactor kan zijn voor aangeboren afwijkingen. Deze gegevens zijn waardevol voor het ConcePTION onderzoek.

1Het ConcePTION consortium bestaat uit deelnemers van 88 organisaties uit 22 landen, waaronder de European Medicines Agency (EMA), universiteiten, volksgezondheidsorganisaties, teratologie netwerken en de farmaceutische industrie.

efpia logo
The ConcePTION project has received funding from the Innovative Medicines Initiative 2 Joint Undertaking under grant agreement No 821520. This Joint Undertaking receives support from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme and EFPIA.​