•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

​​​​​​​​​​​​​​​Eurolinkcat

Eurocat, een onderzoeksgroep binnen het UMCG, gaat de komende vijf jaar deelnemen aan een grote Europese studie, EUROlinkCAT. Hiervoor worden  aanvullende gegevens uit andere databases verzameld, voor meer onderzoek naar aangeboren aandoeningen. 

Het doel van deze belangrijke nieuwe studie is om in kaart te brengen hoe het in Europa gaat met kinderen met een aangeboren aandoening in de eerste tien jaar van hun leven. Hiervoor worden de gegevens vanuit Eurocat gekoppeld aan gegevens over ziekte en gezondheid, geneesmiddelgebruik en overleving uit andere databases. Deze gegevens worden anoniem verwerkt. 

Het belang van de uitbreiding van het onderzoek is groot. Jaarlijks worden in Europa meer dan 130.000 kinderen geboren met een aangeboren aandoening. In Nederland gaat het om 1 op de 33 baby’s. Aangeboren aandoeningen zijn een belangrijke oorzaak van kindersterfte, gezondheidsproblemen en beperkingen op lange termijn. De invloed van aangeboren aandoeningen op de gezondheid van het kind verschilt in Europa. Het is daarom van belang te achterhalen waardoor die verschillen kunnen ontstaan. 

Eurocat gaat –ook in dit nieuwe onderzoek- zorgvuldig om met de privacy van haar deelnemers. De onderzoeksresultaten zullen alleen anonieme data laten zien, die niet is te herleiden naar personen. Daarom gaat Eurocat er vanuit dat deelnemers instemmen met de beoogde uitbreiding door koppeling met andere databases. 

Wanneer uw gegevens geregistreerd zijn bij Eurocat en u vragen heeft over deze nieuwe Europese studie, kunt u contact opnemen met Eurocat via Contact of via telefoonnummer 050-3617115. Ook wanneer u bezwaar heeft tegen het gebruik van de gegevens van uw kind voor deze Europese studie kunt u hier contact met ons over opnemen. Wilt u meer weten over het EUROlinkCAT project, dan kunt u extra informatie vinden op www.eurocat.umcg.nl of de website van het project zelf: www.eurolinkcat.eu​​​