•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Verhaal van Bram

Print 

Bram werkte drie jaar op de CCU van UMC Brondal en gaat nu naar de IC daar​

“Of het goed gaat komen met mij op de IC van het UMC Brondal? En dat vraag je na twee maanden. Haha, ja dat denk ik wel. Drie jaar geleden deed ik de oude CZO erkende CCU-opleiding, en ik werkte op de CCU de afgelopen drie jaar. Hartstikke leuk hoor. Maar de IC heeft me altijd getrokken. Omdat het aantal bedden er werd verkleind was er op de IC geen plek voor mij. Ineens kreeg ik bericht dat er een plek vrijkwam, toen heb ik meteen gesolliciteerd.

Ik moet eerlijk zeggen dat de kennis over ademhaling in die drie jaar bij mij wel wat was weggezakt. Fijn dat in dit nieuwe EPA-systeem van opleiden wordt gekeken wat je nodig hebt vanaf je instapniveau. Zo kon ik dus nog mooi worden ingedeeld bij de lessen over ademhaling en beademing. Ik hoef natuurlijk heel veel lessen die andere starters op de IC moeten volgen niet meer te doen. 

Volgende week wordt de eerste EPA al beoordeeld en hoef ik niet meer boventallig te werken.

In de lesdagen tref ik medestudenten die op verschillende acute zorgafdelingen werken. Je merkt duidelijk dat het uitmaakt dat je al op een CCU hebt gewerkt. Vitale functieproblemen hebben een eigen dynamiek en je werkt heel anders samen met de artsen. De professionele communicatie is erg belangrijk en je moet goed weten wat je aan elkaar hebt. Je moet als begeleider van een IC-student ook maar telkens inschatten of de zorg bij een student in goede handen is. Dat gaat bij mij echt sneller. Sommige lessen worden wel tien keer per jaar gegeven, zodat ze eigenlijk altijd beschikbaar zijn als je eraan toe bent. Daarnaast is de kennis digitaal beschikbaar.

Mijn begeleider vindt het een verademing om niet meer te hoeven denken in competentie zus en competentie zo; hij kan gewoon kijken of ik het werk goed doe en of ik mij als collega professioneel gedraag. Voor mij een opsteker als ik hoor dat ik het goed doe!”​