•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

UMCG

Print 
​​​​​​​​​​Hoofdingang UMCG in het donker

De volgende stap

De keuze voor een specialisme, om als ANIOS of als AIOS aan de slag te gaan, gaat gepaard met veel keuzes. Gelukkig is er hulp op velerlei gebied. Studentenverenigingen zoals Panacea, websites als ​de ​Arbeidsmarktmonitor kunnen helpen keuzes geïnformeerd te maken. Voor financiële steun kun je bij het Mandema Stipendium terecht. De UMCG AIOS vereniging zorgt voor nuttige informatie en leuke uitjes.

Panacea

De medische studievereniging Panacea in Groningen helpt onder andere met een loopbaanwijzer en carriere dag.

Arbeidsmarktmonitor

Met de arbeidsmarktmonitor laat Medisch Contact elk kwartaal zien hoeveel artsen er zijn en hoe het is gesteld met de vacatures.

Mandema Stipendium

Het Mandema-stipendium is een persoonsgebonden financiering (€60.000,-), die jonge, recent-gepromoveerde talentvolle arts-onderzoekers financiële ondersteuning biedt bij hun intentie de opleiding tot medisch specialist te combineren met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

UMCG AIOS vereniging

Onderwijs & onderzoek

Het UMCG heeft onderwijs en onderzoek hoog in het vaandel. Dat merk je door de aanwezigheid van het Wenckebach Skills Center, de Centrale Medische bibliotheek en online kun je meer lezen via ‘Kennis in Zicht’. Het integraal kankercentrum, maar ook het Universitair centrum Psychiatrie tonen aan hoe we dankzij slimme samenwerkingsverbanden de kennis over verschillende vakgebieden combineren.

Wenckebach skills center

Training van technische en communicatieve vaardigheden is een belangrijk onderdeel van opleidingen in de gezondheidszorg. Een centraal veneuze lijn invoeren, een laparoscopie uitvoeren, een slecht-nieuwsgesprek met een patiënt of een complete teamtraining voor een OK- of traumateam. In het Wenckebach Skills Center van het UMCG kunnen deze vaardigheden worden aangeleerd zonder patiënten te belasten.

Centrale Medische Bibliotheek

De Centrale Medische Bilbiotheek (CMB) van het UMCG biedt alle aios in de Onderwijs- en opleidingsregio Noord- en Oost-Nederland toegang tot databases voor medische literatuur, online tijdschrijften en boeken.

Kennis in zicht

Op deze website vind je nieuws, achtergronden en verhalen over wetenschappelijk onderzoek in het UMCG.

Integraal kankercentrum

In het UMC Groningen Cancer Center werken verschillende specialisten en afdelingen samen rondom één soort kanker. Deze multidisciplinair samengestelde teams noemen we de tumorwerkgroepen.

Universitair centrum psychiatrie

In het UCP wordt patiëntenzorg, onderzoek, opleiding en onderwijs met elkaar gecombineerd. Zo kunnen we alles van basiszorg tot gespecialiseerde behandelingen voor complexe psychiatrische problemen onder 1 dak huisvesten.

Wat maakt het UMCG bijzonder?

Het UMCG is het enige ziekenhuis in Nederland dat gecombineerde hart- longtransplantaties uitvoert. Bovendien is het UMCG 1 van de 11 traumacentra in Nederland. Op het gebied van onderzoek hebben we de komende decennia een belangrijk thema met ‘Healthy Ageing’. Aan manifestaties als ‘OK van de Toekomst’ zie je dat het UMCG een ondernemend ziekenhuis is. En aan het gebouw zelf, zie je dat de mens bij ons voorop staat.

Healthy Ageing

Het UMCG heeft voor de komende decennia het thema 'Healthy Ageing - gezond en actief ouder worden' als speerpunt gekozen. Het komt terug in alle kerntaken van de organisatie. Binnen het onderzoek, de patiëntenzorg, maar ook onderwijs & opleidingen.

Architectuur

Het klinkt wellicht als een overbodige luxe, maar het UMCG is een prettige werkomgeving dankzij doordachte architectuur. Het is een licht ziekenhuis, met straten waar daglicht op valt en balkons op de afdelingen. Ook de nieuwbouw is van een spectaculaire schoonheid. Het italiaanse tijdschrift L’Espresso roemde het ziekenhuis als voorbeeld voor andere instellingen dankzij de architectuur.

Traumacentrum

Het traumacentrum biedt zorg aan mensen van ongevallen of geweld. Het Ministerie van VWS heeft in Nederland elf ziekenhuizen aangewezen die als traumacentrum dienen. Bij vier van deze trauma centra is een helikopter met vergunning, het UMCG is daar één van .

Transplantatiecentrum

Het ziekenhuis kan als één van de weinige in de wereld alle orgaantransplantaties uitvoeren die er mogelijk zijn en is de enige in Nederland waar dat mogelijk is.

OK van de toekomst

In het UMCG hebben we met de manifestatie ‘OK van de toekomst’ gekeken naar de mogelijkheden en uitdagingen van OK’s voor de komende decennia. Zorgprofessionals en ontwerpers dachten gezamenlijk na over de opties. De manifestatie was een initiatief van het UMCG en werd georganiseerd is samenwerking met het Centrum Zorg en Bouw, onderdeel van TNO en Platform GRAS.

 

 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram