•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Ziekenhuisarts

Print 

​​​Robinia Schiphuis

Wie ben je?

Ik ben geboren in het westen van het land en heb mijn geneeskundestudie in Rotterdam gevolgd. Na mijn opleiding ben ik verhuisd naar het noorden waar ik eerst in Stadskanaal en Emmen heb gewerkt als ANIOS. Ik houd van creatief bezig zijn, en dat kan van alles inhouden (origami, borduren, naaien). Verder houd ik van lekker koken en bakken, en doe ik graag een dansje.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Na mijn studie geneeskunde was er niet één specialisme in het bijzonder waar ik verder mee wilde. Omdat ik veel dingen leuk vind, sprong er niet één specialisme bovenuit. Na een jaar gewerkt te hebben als ANIOS op de SEH en later bij de chirurgie, hield ik het gevoel dat een breed generalistisch vak, het beste bij mij past. Maar ik wilde niet het ziekenhuis uit, omdat de dynamische sfeer en mogelijkheden die een ziekenhuis je geven, goed bij mij passen.

Ziekenhuisarts  

Ewout Houwerzijl

Naam, functie + specialisme?

Ewout Houwerzijl, internist vasculaire geneeskunde, opleider ziekenhuisgeneeskunde.

Wie bent u?

Ik ben 49 jaar. Mijn wortels liggen in het noorden van het land, ik ben opgeleid in Groningen en na enkele omzwervingen ben ik hier weer teruggekomen. Ik houd van lezen, fietsen en tennissen en besteed graag mijn vrije tijd met mijn gezin.

Wanneer en waarom heeft u voor Groningen gekozen?

Groningen is een erg leuke stad en de regio is aantrekkelijk om te wonen. Dus toen ik in 2004 de mogelijkheid kreeg om als internist aan de slag te gaan werken in het UMCG, heb ik die met beide handen aangegrepen. Mijn interesse in zowel patiëntenzorg als opleiding en onderwijs past goed bij wat het UMCG te bieden heeft.

Toen ik hoorde van de opleiding tot ziekenhuisarts, wist ik meteen dat dit het goede vak voor mij was. Je kunt als ziekenhuisarts veel betekenen voor de patiënt omdat je heel veel weet van generalistische zorg, specifiek bent opgeleid in kwaliteit en patiëntveiligheid en een continue factor op de verpleegafdeling bent.

Waarom heb je voor Groningen gekozen?

Na mijn studie ben ik naar Groningen verhuisd omdat mijn familie in het noorden woonde en ik hier een leuke baan kon krijgen. Het beviel me hier zo goed dat ik ben blijven hangen.

Hoe is het om AIOS te zijn?

Leuk, uitdagend en afwisselend. Doordat het vak ziekenhuisgeneeskunde nog zo jong is, volg je niet alleen de opleiding maar bouw je ook aan de opleiding samen met je collega-AIOS en het opleidingsteam. Alles aan de opleiding is nieuw, en door de vele afwisselende stages bij de interne geneeskunde, neurologie, chirurgie, anesthesiologie, verpleeghuiskunde en ouderengeneeskunde leer je snel veel nieuwe dingen, zowel medisch inhoudelijk als organisatorisch.

Wat was je eerste indruk van je opleider?

Ewout kwam tijdens ons kennismakingsgesprek over als een goed georganiseerde en betrokken opleider.

Hoe is je relatie met je opleider nu?

Goed, je leert elkaar beter kennen doordat je veel met elkaar samenwerkt, niet alleen als AIOS/opleider, maar ook doordat je samen bezig bent de opleiding te maken. Daarbij is Ewout altijd laagdrempelig benaderbaar. Als er moeilijkheden zijn zoekt hij samen met jou naar een oplossing.

Wat is het belangrijkste dat je tot nog toe geleerd hebt als AIOS?

In de afgelopen 2 jaar heb ik zoveel geleerd, dat ik het moeilijk vind daar één specifiek onderwerp uit te benoemen. Misschien is belangrijkste dat ik geleerd heb het zorgen voor de complexe patiënt en hierbij het overzicht en regie houden. Ik heb gemerkt dat je als ziekenhuisarts voor deze kwetsbare patiënten echt van meerwaarde kunt zijn.

Welke doelen heb je voor jezelf gesteld?

Een goede dokter zijn, niet alleen voor de patiënten maar ook voor mijn collega’s, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals, zonder hierbij mezelf te verliezen.

Welke tip wil je anderen die nog AIOS moeten worden geven?

Kies voor een opleiding waar je jezelf de komende 30 jaar in ziet werken en haal er alles uit wat er in zit!

Waarom hebt u ervoor gekozen opleider te worden?

Vanaf 2011 ben ik als algemeen internist en stagebegeleider van eerstejaars internisten i.o. betrokken geraakt bij de gloednieuwe opleiding tot ziekenhuisgeneeskunde. Ik vind het leuk en uitdagend om AIOS te begeleiden bij hun ontwikkeling tot ziekenhuisarts. Mijn interesse in generalistische zorg, samenwerken met verschillende disciplines, kwaliteit en patiëntveiligheid sluit goed aan bij deze taak.

Hoe bevalt het opleiden van jonge artsen?

Het opleiden van jonge onervaren artsen is een uitdaging. Het is hard werken, maar het geeft energie en voldoening om hen te zien groeien in hun vak. Het houdt je scherp en dwingt je om ook jezelf te blijven ontwikkelen.

Wat was de eerste indruk die u had van deze AIOS?

Mijn eerste indruk was dat Robinia enthousiast, eerlijk en initiatiefrijk is. Zij durfde het aan om als een van de eersten met deze nieuwe opleiding te beginnen en daar heb je moed en doorzettingsvermogen voor nodig.

Hoe is de relatie met deze AIOS nu?

We hebben een goede verstandhouding als opleider en AIOS. Daarnaast werken we intensief samen aan het verder gestalte geven van de opleiding tot ziekenhuisarts in het UMCG. Robinia heeft goed oog voor de essentiële kenmerken van de ziekenhuisgeneeskunde, namelijk generalistische zorg, continuïteit en kwaliteit en patiëntveiligheid. Ze heeft zich hierin snel en positief ontwikkeld en draagt het nieuwe vak met verve uit.

Wat probeert u uw AIOS mee te geven?

Medisch inhoudelijke kennis, het denken vanuit de patiënt en de zorgketen, openstaan voor samenwerking en een professionele houding waarbij ze zelfkritisch zijn om zichzelf te kunnen blijven verbeteren. Verder is het voor dit jonge vakgebied extra belangrijk dat hun competenties op het gebied van medisch leiderschap en kwaliteit en patiëntveiligheid worden ontwikkeld.

Hoe is de onderlinge (werk-)verhouding?

Ik vind het belangrijk dat opleiders en AIOS elkaar heel regelmatig, formeel en informeel, spreken om te weten wat er leeft binnen de opleiding. Als opleidingsteam proberen we laagdrempelig benaderbaar te zijn, ons toetsbaar op te stellen en op deze manier een veilig en open opleidingsklimaat te creëren.

Welke tip zou u toekomstige AIOS mee willen geven?

Ziekenhuisarts is het vak van de toekomst binnen de ziekenhuiszorg, bedenk daarom hoe je kunt en wilt investeren in je opleiding en je toekomstige vak.

​ ​​​

​​​​​​​

​​

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram