•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Urologie

Print 

​​​​​

​​​Jaap Poerink

Urologie  

Dr. S. Roemeling

Wie bent u?

Mijn roots liggen op het Brabantse platteland. Om geneeskunde te gaan studeren ben ik naar Rotterdam verhuisd, waar ik vervolgens ruim 15 jaar heb gewoond. In die tijd heb ik een promotieonderzoek verricht naar het nut van het bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker en het primair niet behandelen van deze ziekte. Vervolgens heb ik daar de opleiding tot uroloog afgerond in februari 2013. Sindsdien werk ik in het UMCG. Naast het werk heb ik een gezin met drie zoons. De weinige tijd die er dan over blijft, besteed ik graag aan houthakken of op vakantie met onze camper.

Wanneer en waarom heeft u voor Groningen gekozen?

Ik kom uit een geslacht van Groninger herenboeren alhoewel mijn vader huisarts werd in Brabant. De wortels van de familie van mijn vrouw liggen ook op het Hoogeland.

 

Na een jaar of 15 in Rotterdam te hebben gewoond waren wij beide wel toe aan het verlaten van de drukke randstad. Professioneel gezien werd mij aan het einde van mijn opleiding duidelijk dat ik bovenmatig geïnteresseerd was in de steenchirurgie en dat ik daar in verder wilde. Tevens meende ik dat een academische werkomgeving goed bij mij zou passen. Deze factoren kwamen samen in een sollicitatie naar een plek in het UMCG. Tot op de dag van vandaag heb ik van de stap van randstad naar Groningen geen seconde spijt gehad.

Waarom hebt u ervoor gekozen opleider te worden?

Urologie is een prachtig vak. Ik denk dat het belangrijk is dat de continuïteit en vooruitgang hiervan gewaarborgd worden door te zorgen dat er nieuwe, enthousiaste jonge mensen opgeleid worden die weer net wat beter zijn dan de zittende generatie. Ik zie de opleider als de organisator van een structuur waarbinnen de AIOS efficiënt en kwalitatief hoogwaardig opgeleid kan worden. Die organisatie vind ik interessant. Voorts is het natuurlijk prachtig als er middels een goed samenspel tussen opleidingsgroep en AIOS een traject van beginner naar zelfstandig beroepsbeoefenaar ontstaat. Voor mij persoonlijk geldt dat het werken in een glazen opleidingshuis mij scherp houdt ten aanzien van de kwaliteit van de geleverde zorg.

Hoe bevalt het opleiden van jonge artsen?

Als centrale opleider kan ik dat nog niet goed zeggen, omdat ik hier pas per 1 september 2018 mee zal beginnen. De afgelopen jaren heb ik wel gemerkt dat het behalve uitdagend ook heel inspirerend kan zijn om te zien dat de vaardigheid die jij ze aanleert steeds natuurlijker wordt voor de opleideling.

Wat was de eerste indruk die u had van deze AIOS?

Hij was in eerste instantie niet zo zichtbaar. Hij bleef wat onder de radar.

Hoe is de relatie met deze AIOS nu?

Jaap is een kundige, handvaardige dokter met een goed ontwikkeld gevoel voor de medemens, dat wil zeggen de patiënt, maar zeker ook de collegae dokters, verpleegkundigen, secretaresses enzovoorts. Ik ken eigenlijk niemand die niet goed met hem door een deur kan. Als mens is hij bijzonder vriendelijk, grappig en buitengewoon creatief.

Wat probeert u uw AIOS mee te geven?

Dat de patiënt er niet voor heeft gekozen om een aandoening te krijgen en dat het belangrijk is de mens achter de patiënt te zien. Behandel uw patiënt zoals u zelf behandeld zou willen worden!

Hoe is de onderlinge (werk-)verhouding?

Ontspannen.

Welke tip zou u toekomstige AIOS mee willen geven?

Neem de verantwoordelijkheid om je eigen opleiding tot een succes te maken.

Direct naar

Volg ons op sociale media

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram