•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Revalidatiegeneeskunde

Print 

​E​ls Keesom

Wie ben je?

Ik ben geboren in de stad Groningen en heb in Zuidbroek gewoond tot ik ging studeren. Ik ben een keer uitgeloot, maar kon het jaar erop alsnog beginnen aan mijn studie Geneeskunde in Groningen. Na mijn studie ben ik sinds april 2016 in opleiding tot revalidatiearts. Hierbij hoort niet alleen patiëntencontact als arts zijnde, maar ook onderzoek, dat doe ik op het gebied van behandeling van Fantoompijn na amputatie. Buiten mijn werk spreek ik graag af met vrienden en zwem ik.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

De revalidatiegeneeskunde heeft mij vanaf het begin getrokken. Je ziet patiënten van allerlei leeftijden met verschillende achtergronden en ziektebeelden wat dit vak een breed specialisme maakt. Als gevolg is het werk afwisselend, van poli draaien, tot consulten in het ziekenhuis, tot zaalwerk in het revalidatiecentrum. Daarbij werk je in een team van collega AIOS en specialisten, maar ook veel paramedici nauw samen. Kortom afwisselend en uitdagend.

Revalidatiegeneeskunde 

Henk Meulenbelt

Naam, functie en specialisme?

Mijn naam is Henk Meulenbelt en ik ben naast revalidatiearts opleider revalidatiegeneeskunde in het UMCG. Mijn aandachtsgebieden zijn CVA/Stroke, (lokale) spasticiteitsbehandeling en spierziekten bij volwassenen (NMA).

Wie bent u?

Ik ben geboren in Zwolle en getogen in Dedemsvaart. De opleiding geneeskunde heb ik gevolgd in Groningen. Na de opleiding heb ik enkele jaren als ANIOS gewerkt bij de toenmalige GGZ (nu Lentis), op de spoedeisende hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en in het CvR De Vogellanden in Zwolle (op de klinische CVA afdeling). De opleiding tot revalidatiearts heb ik hier (in het UMCG) gevolgd, waarbij ik tevens een promotie traject heb doorlopen (AIOSKO constructie). In mijn vrije tijd houd ik van lezen, muziek luisteren en volleybal.

Waarom hebt u ervoor gekozen opleider te worden?

Aangezien de vorige opleider de functie tijdelijk vervulde is er toen in de vakgroep gekeken wie interesse had en voldeed aan het profiel om opleider te kunnen worden. Nadat ik 5 jaar medisch specialist was ben ik plaatsvervangend opleider geworden en na een jaar ben ik doorgeschoven naar de positie van opleider.

Waarom heb je voor Groningen gekozen?

Groningen is een stad met alles erop en eraan. Een studentenstad die levendig is, met veel activiteiten en mogelijkheden. Werken in een universitair ziekenhuis betekend naast veel verschillende ziektebeelden en samenwerken met veel verschillende specialismes, ook onderwijs en opleiding. Het begeleiden van co-assistenten, geven van onderwijs, en volgen van onderwijs, maar ook doen van onderzoek. Dit heeft een absolute meerwaarde voor mij.

Hoe is het om AIOS te zijn?

Ontzettend leerzaam en leuk. Daarnaast kan het ook heel druk zijn. Ik ben niet alleen werkzaam als arts, maar ook in opleiding tot specialist, en deze combinatie is wel uitdagend. We hebben een leuke groep AIOS, waarmee we op cursus gaan maar ook de nodige ontspanning opzoeken.

Wat was je eerste indruk van je opleider?

Toegankelijk, vriendelijk en betrokken.

Hoe is je relatie met je opleider nu?

Ik heb mijn samenwerking met Henk tot nu toe als erg prettig ervaren. Hij is zoals mijn eerste indruk was. Ik denk dat een goede opleider benaderbaar is voor zijn AIOS en dat is hij absoluut.

Wat is het belangrijkste dat je tot nog toe geleerd hebt als AIOS?

Binnen de revalidatiegeneeskunde is het belangrijk om met een brede blik naar een patiënt te kijken en verder dan een diagnose. Hoe functioneert iemand met zijn of haar beperkingen en zijn er mogelijkheden om hierin bij te dragen? Ook samenwerken is ontzettend belangrijk binnen dit vak. Ik leer hier elke dag bij!

Welke doelen heb je voor jezelf gesteld?

Ik hoop mij binnen de opleiding als revalidatiearts niet alleen te ontwikkelen in het algemeen maar ook ontdekken waar mijn passie ligt binnen het vak. Daarnaast hoop ik te kunnen bijdragen aan de opleiding geneeskunde

Welke tip wil je anderen die nog AIOS moeten worden geven?

Kies voor het specialisme waar jij je prettig bij voelt en verder in wil. Twijfel je? Loop mee, vraag, of ga ergens als ANIOS aan het werk zodat je een weloverwogen keus kan maken voor je vervolgopleiding

Wat was de eerste indruk die u had van deze AIOS?

Els is een serieuze assistent die naast haar opleiding ook interesse heeft in andere aandachtsgebieden (bijvoorbeeld onderwijs) waar ze aandacht aan wil besteden tijdens de opleiding. Daarnaast is Els ook een prettige en gezellige persoonlijkheid zowel in de opleiding als daar buiten. Ze lijkt een goede balans tussen werk, opleiding en privé te hebben.

Wat probeert u uw AIOS mee te geven?

Dat het belangrijk is een vertrouwensbasis met de patiënt te krijgen en samen met de patiënt te kijken naar de doelen die een patiënt heeft en hoe deze bereikt kunnen worden. Verder is het goed om tijdens de opleiding aan al je competenties te werken en te kijken naar mogelijkheden in de opleiding om jezelf in een bepaalde richting te ontplooien. De vertrouwensrol naar je patiënten staat centraal, evenals het samen met een patiënt. Voor mij als opleider, maar ook voor de patiënt is dit heel belangrijk. Efficiënt en effectief werken staan bij mij hoog in het vaandel.

Hoe is de onderlinge (werk-)verhouding?

Als opleider bij het specialisme Revalidatiegeneeskunde probeer ik laagdrempelig aanwezig te zijn voor de AIOS. Zowel wat betreft zaken aangaande opleiding, als tijdens supervisie momenten. Er is een open, opbouwende sfeer.

Welke tip zou u toekomstige AIOS willen meegeven?

Probeer voordat je solliciteert naar een opleidingsplek bij onze afdeling al werkervaring te hebben als arts (bijvoorbeeld als ANIOS op de SEH of bij bijvoorbeeld de interne geneeskunde, neurologie of orthopedie om een goede basis op te doen. Een ANIOS plek in een revalidatiecentrum kan ook een goede basis geven. Mocht die optie er niet zijn probeer dan mee te kijken bij een afdeling revalidatiegeneeskunde (in een ziekenhuis en/of een revalidatiecentrum) om een goed beeld te krijgen wat het vak inhoudt en of het je interesse heeft.​

Afdeling

Het UMCG Centrum voor Revalidatie biedt een volledige opleiding tot revalidatiearts. Onze opleiding kenmerkt zich door een grote mate van zelfstandigheid, veel eigen verantwoordelijkheid en diepgang. Als enig academisch revalidatiecentrum van Nederland is er bij ons vanzelfsprekend veel aandacht voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Ons revalidatiecentrum heeft twee locaties: Hanzeplein (Groningen) en Beatrixoord (Haren). Bij het UMCG werken 23 revalidatieartsen. Het UMCG heeft diverse specialisaties in huis, zoals het expertisecentrum dwarslaesierevalidatie, amputatie bovenste extremiteit, gangbeeldanalyses op onder andere de GRAIL en specifieke multispecialistische spreekuren voor bijvoorbeeld de handen, de wervelkolom en CRPS. Door samenwerking met Revalidatie Friesland en het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG), is het ook mogelijk om kennis te maken met revalidatiegeneeskunde in een perifere kliniek.

Opleider

Dr. Henk Meulenbelt

Dr. Henk Meulenbelt

Revalidatiearts

Opleider (plaatsvervangend)

Prof. dr. Corry van der Sluis

Prof. dr. Corry van der Sluis

Revalidatiearts​

Samenwerkende ziekenhuizen

Direct naar

Volg ons op sociale media


Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram