Afdeling
Radiotherapie is het specialisme waarin geavanceerde techniek samenkomt met uitgesproken menselijke aspecten: van het behandelen en begeleiden van patiënten met kanker tot intensieve samenwerking met andere specialisten binnen een complexe oncologische wereld. De radiotherapie binnen het UMCG is onderdeel van het UMC Groningen Comprehensive Cancer Center.
De afdeling Radiotherapie van het UMCG behandelt ongeveer 4.500 patiënten per jaar. De afdeling beschikt over de meest geavanceerde apparatuur om radiotherapie op het allerhoogste niveau toe te kunnen passen. Inmiddels is gestart met de bouw van een protonenfaciliteit. Naast directe patiëntenzorg wordt veel aandacht besteed aan wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs.
Op de afdeling werken we samen met ongeveer 250 medewerkers uit diverse disciplines. De AIOS groep is een actieve gezellige groep die regelmatig samen activiteiten buiten werktijd onderneemt.
Het grootste deel van de patiëntenzorg vindt plaats in het UMCG. Daarnaast is er een tweede behandellocatie bij het Scheperziekenhuis in Emmen, waar de AIOS in de eerste 3 maanden van de opleiding één dag in de week naar toe gaan. Tijdens de opleiding maak je kennis met alle verschillende bestralingstechnieken: 3 en 4 D-radiotherapie, intensiteits gemoduleerde radiotherapie, beeldgestuurde adaptieve radiotherapie, stereotactische radiotherapie en brachytherapie. Vanaf eind 2017 verwachten we te starten met protonentherapie, een vorm van radiotherapie die op een beperkt aantal plaatsen in de wereld beschikbaar is. Voor sommige patiënten die in aanmerking komen voor bestraling, kan protonentherapie voordelen bieden ten opzichte van bestraling met de huidige techniek (fotonen), omdat er gerichter kan worden bestraald en beter gezonde weefsels kunnen worden gespaard. De AIOS worden betrokken bij de introductie van deze nieuwe behandeling, volgen onderwijs op dit gebied en maken deel uit van de behandelteams.
Op onze afdeling wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. AIOS worden gestimuleerd om onderzoek te doen tijdens en naast hun opleiding. Onze speerpunten zijn onderzoek naar bestralingsgeïnduceerde weefselschade door radiotherapie op celniveau, hoofdhals oncologie en (intra-)thoracale oncologie.
Een normale werkweek bestaat uit patiëntencontact (intake nieuwe patiënten, controle van patiënten tijdens en na de behandeling), het intekenen van het te bestralen doelgebied, beoordelen van bestralingsplannen, voorbereiden en deelname aan MDO’s en onderwijs (ochtendbesprekingen, voordrachten op de dinsdagochtend en AIOS-onderwijs een keer in de twee weken op de vrijdagmiddag). Daarnaast zijn er twee maal per jaar landelijke onderwijsdagen en verplichte nationale en internationale cursussen.
Je bent van harte welkom om mee te lopen op onze afdeling en te kijken of ons vak iets voor jou is! Neem hiervoor contact op met de opleider dr. M.A.A.M. Heesters (
) of plaatsvervangend opleider drs. S. Bijmolt(
)