•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Radiotherapie

Print 

​​Crystal de Groot

Wie ben je?

Ik ben 29 jaar en zit in het 4e jaar van de opleiding. Daarnaast houd ik me bezig met onderwijs; zowel voor onze AIOS-groep en geneeskundestudenten als voor toegankelijk en kwalitatief goed onderwijs in derde wereld landen.

Ik ben opgegroeid in Scheveningen en ben voor de studie naar Groningen verhuisd. Aanvankelijk studeerde ik bewegingswetenschappen; maar ik heb toch al snel de overstap naar geneeskunde gemaakt.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Tijdens mijn coschappen merkte ik dat binnen elk specialisme mijn interesse het meest uitging naar de oncologische patiënten. Ik heb bewust aan alle oncologische disciplines geproefd in die tijd.

Radiotherapie  

dr. M.A.A.M. Heesters

Wie bent u?

Ik heb mijn opleiding tot radiotherapeut gevolgd in Utrecht in het AZU. Daarvoor ben ik 2 jaar in opleiding geweest tot internist. In die periode ben ik gaan twijfelen aan de juiste keuze omdat ik ook interesse heb in technologie en de werking van en aandoeningen van het brein. Destijds was radiotherapie een opkomend vak. Ik heb een week stage lopen op de afdeling radiotherapie van het AZU en daarna was mijn keuze snel gemaakt.

Wanneer en waarom heeft u voor Groningen gekozen?

Dat was toen ik mijn opleiding afgerond had in 1989. Ook was er toen net als nu een krappe arbeidsmarkt voor radiotherapeuten. Ik wilde mij graag bezig houden met de radiotherapie bij hersentumoren en met een promotietraject. Die kans kreeg in het AZG en ik ben er sindsdien gebleven.

Wat de radiotherapie zo’n mooi vak maakt is de combinatie tussen techniek en het intensieve patiëntencontact. Daarnaast is het een vak wat zich volop ontwikkelt: de introductie van de protonentherapie in Nederland heb ik bijvoorbeeld op de voet mogen volgen in mijn AIOS tijd.

Waarom heb je voor Groningen gekozen?

Tijdens mijn semi-arts stage hier op de afdeling kwam er een vacature voor een AIOS. Ik was op dat moment al erg zeker dat ik in opleiding wilde tot radiotherapeut-oncoloog. Doorslaggevend voor mijn keuze voor Groningen was dat ik me prettig en veilig voel binnen onze afdeling. En natuurlijk dat ik in al die jaren stiekem echt van Groningen ben gaan houden.

Hoe is het om AIO te zijn?

Ik sta nog alle dagen achter deze keuze!

Wat was je eerste indruk van je opleider?

Vriendelijk en kundig. In het begin kon ik hem wat moeilijk peilen, maar hij is heel laagdrempelig benaderbaar.

Hoe is je relatie met je opleider nu?

Goed. Mart heeft de opleiding goed georganiseerd en is erg betrokken. Als ik weer eens op reis ben of een berg beklim kan hij zich oprecht zorgen maken of ik wel weer heelhuids thuis kom.

Wat is het belangrijkste dat je tot nog toe geleerd hebt als AIO?

Naast natuurlijk de vakspecifieke zaken heb ik met name geleerd hoe ik met mijn eigen “enthousiasme” om kan gaan. Je kan niet elke (extra) taak op je nemen, ook al vind je het leuk om te doen of wil je graag helpen..

Welke doelen heb je voor jezelf gesteld?

Simpel. Een goede radiotherapeut worden. En dat is in mijn ogen iemand met kennis en kunde, die met oprechte aandacht zijn of haar patiënten begeleidt en goed functioneert in teamverband. Daarnaast hoop ik dat ik me altijd blijf verwonderen over hoe verschillend mensen zijn. Elke patiënt heeft een andere achtergrond, een eigen verhaal. Ik zie het als een uitdaging om mijn benadering en behandeling daarop aan te passen.

Welke tip wil je anderen die nog AIO moeten worden geven?

Je maakt je opleiding zelf. Zorg dat je, naast natuurlijk de gebruikelijke opleidingseisen, leert wat jij belangrijk vindt voor de toekomst. Zowel op medisch als persoonlijk vlak.

Waarom hebt u ervoor gekozen opleider te worden?

Daar kies je niet voor, ik werd ervoor gevraagd. Men vond mij er wel geschikt voor en het past ook bij me. Ik kan goed rekening houden met anderen en ik denk dat ik best goed ben in individuele coaching van AIOS.

Hoe bevalt het opleiden van jonge artsen?

Dat is een hele verantwoordelijkheid maar mooi om te doen. Het kost veel van je aandacht en tijd. Gelukkig wordt momenteel meer ingezien dat je het er niet “even” bij kunt doen. Ook onze COC zet zich hiervoor in.

Wat was de eerste indruk die u had van deze AIO?

Crystal heb ik meegemaakt als co-assistent op onze afdeling. Je kon toen al zien hoe goed ze is in haar werk. Eigenlijk is zij een talent, gelukkig heeft ze voor de opleiding radiotherapie gekozen.

Hoe is de relatie met deze AIO nu?

Heel open, zoals met alle AIOS. In mijn situatie beoordelen de AIOS de opleider ook met de zogenaamde 360 graden feedback. De uitkomst hiervan bespreek samen met de AIOS in de opleidingsvergadering. Verder moeten de beginnende AIOS alvorens ik bij hen een KKB afneem zij zelf bij mij een KKB afnemen en verplicht een verbeterpunt benoemen. Dat werkt juist heel drempelverlagend is mijn ervaring.

Wat probeert u uw AIO's mee te geven?

Open staan voor samenwerking met anderen en zorgvuldigheid in medisch handelen. Dit zijn 2 belangrijke eigenschappen voor een radiotherapeut omdat we multidisciplinair werken en wij aan de allerhoogste kwaliteitseisen moeten voldoen bij het werken met ioniserende straling.

Hoe is de onderlinge (werk-)verhouding?

Prima, Crystal, Stefan Bijmolt (de plaatsvervangend opleider) en ik zijn nu het opleidingsplan aan het herschrijven en dit voelt als echt teamwerk en als gelijke spelers.

Welke tip zou u toekomstige AIO's mee willen geven?

Aandacht geven aan de 2 eigenschappen die ik genoemd heb voor alle AIOS radiotherapie en verder krijgt de AIOS individuele tips tijdens het opleidingstraject en zijn persoonsafhankelijk.

Afdeling

Radiotherapie is het specialisme waarin geavanceerde techniek samenkomt met uitgesproken menselijke aspecten: van het behandelen en begeleiden van patiënten met kanker tot intensieve samenwerking met andere specialisten binnen een complexe oncologische wereld. De radiotherapie binnen het UMCG is onderdeel van het UMC Groningen Comprehensive Cancer Center.

De afdeling Radiotherapie van het UMCG behandelt ongeveer 4.500 patiënten per jaar. De afdeling beschikt over de meest geavanceerde apparatuur om radiotherapie op het allerhoogste niveau toe te kunnen passen. Inmiddels is gestart met de bouw van een protonenfaciliteit. Naast directe patiëntenzorg wordt veel aandacht besteed aan wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs.
Op de afdeling werken we samen met ongeveer 250 medewerkers uit diverse disciplines. De AIOS groep is een actieve gezellige groep die regelmatig samen activiteiten buiten werktijd onderneemt.

Het grootste deel van de patiëntenzorg vindt plaats in het UMCG. Daarnaast is er een tweede behandellocatie bij het Scheperziekenhuis in Emmen, waar de AIOS in de eerste 3 maanden van de opleiding één dag in de week naar toe gaan. Tijdens de opleiding maak je kennis met alle verschillende bestralingstechnieken: 3 en 4 D-radiotherapie, intensiteits gemoduleerde radiotherapie, beeldgestuurde adaptieve radiotherapie, stereotactische radiotherapie en brachytherapie.  Vanaf eind 2017 verwachten we te starten met protonentherapie, een vorm van radiotherapie die op een beperkt aantal plaatsen in de wereld beschikbaar is. Voor sommige patiënten die in aanmerking komen voor bestraling, kan protonentherapie voordelen bieden ten opzichte van bestraling met de huidige techniek (fotonen), omdat  er gerichter kan worden bestraald en beter gezonde weefsels kunnen worden gespaard. De AIOS worden betrokken bij de introductie van deze nieuwe behandeling, volgen onderwijs op dit gebied en maken deel uit van de behandelteams.

Op onze afdeling wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. AIOS worden gestimuleerd om onderzoek te doen tijdens en naast hun opleiding. Onze speerpunten zijn onderzoek naar bestralingsgeïnduceerde weefselschade door radiotherapie op celniveau, hoofdhals oncologie en (intra-)thoracale oncologie.

Een normale werkweek bestaat uit patiëntencontact (intake nieuwe patiënten, controle van patiënten tijdens en na de behandeling), het intekenen van het te bestralen doelgebied, beoordelen van bestralingsplannen, voorbereiden en deelname aan MDO’s en onderwijs (ochtendbesprekingen, voordrachten op de dinsdagochtend en AIOS-onderwijs een keer in de twee weken op de vrijdagmiddag). Daarnaast zijn er twee maal per jaar landelijke onderwijsdagen en verplichte nationale en internationale cursussen.

Je bent van harte welkom om mee te lopen  op onze afdeling en te kijken of ons vak iets voor jou is! Neem hiervoor contact op met de opleider dr. M.A.A.M. Heesters (Contact) of plaatsvervangend opleider drs. S. Bijmolt(Contact)

Opleider

Dr. M.A.A.M. Heesters

Dr. M.A.A.M. Heesters

Opleider (plaatsvervangend)

 

Drs. S. Bijmolt

Direct naar

Volg ons op sociale media

 

 

 

 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram