Hoe is het om AIOS te zijn?
Ik heb tot op heden nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. Je leert als AIOS veel; zowel van het onderwijs als van de verschillende stages. Alles bij elkaar is het wel druk, maar ik haal er veel voldoening uit.
Wat was je eerste indruk van je opleider?
Het beeld dat ik had van een opleider was dat van een strenge, grijze, ietwat stoffige oude man. Robert voldeed (gelukkig) niet aan deze verwachting; hij bleek erg vriendelijk en toegankelijk.
Hoe is je relatie met je opleider nu?
Goed. Omdat ik op dit moment bezig ben met onderzoek en Robert ook mijn promotor is, zien we elkaar regelmatig. Als opleider valt mij het meeste op dat hij altijd open staat voor feedback vanuit de assistentengroep en actief is in het zorgen voor verbetering.
Wat is het belangrijkste dat je tot nog toe geleerd hebt als AIOS?
Afgezien van de inhoudelijke dingen die ik geleerd heb, hebben de stages op verschillende afdelingen en de diensten mij laten zien dat psychiatrie een heel veelzijdig vak is.
Welke doelen heb je voor jezelf gesteld?
Ik hoop tijdens mijn opleiding van de verschillende ziektebeelden (stemmingsstoornissen, psychose, persoonlijkheidsstoornissen) en behandelingen (psychotherapie, psychofarmacologie) genoeg te leren, zodat ik een brede basis heb.
Welke tip wil je anderen die nog AIOS moeten worden geven?
Ik zou toekomstige AIOS willen aanraden van te voren informatie in te winnen bij verschillende AIOS over de positieve en negatieve kanten van de opleidingsplek, voor het maken van een weloverwogen keuze.
Waarom hebt u ervoor gekozen opleider te worden?
Dit was 10 jaar geleden. Ik werd gevraagd en zei meteen ja. Het werken met jonge nieuwsgierige studenten/assistenten vind ik boeiend en verrijkend omdat ze vaak relevante vragen stellen. Verder vind ik het leuk om dit mooie vak aan mensen te onderwijzen, samen patiënten te zien en te kijken wat er speelt en hoe je dat het best kunt behandelen. Naast de aios gaan staan om te kijken hoe je iemand vooruit kunt helpen. Als opleider kan je uitdragen wat je belangrijk vindt in je vak, en wat er voor nodig is om dat te leren/bereiken.
Hoe bevalt het opleiden van jonge artsen?
Goed. Opleiding in Amsterdam (ARKIN) waar ik leiding aan gaf is tweemaal verkozen tot beste opleidingsplek van NL (ik dacht 2009 en 2010, of 2008/09).
Wat was de eerste indruk die u had van deze AIOS?
Slim, maakt goed contact, gaat recht op het doel af, heel gestructureerd werkend, ook wetenschappelijke belangstelling en mogelijkheden.
Hoe is de relatie met deze AIOS nu?
Bij mijn weten goed (ben ook beoogd promotor van haar proefschrift)
Wat probeert u uw AIO's mee te geven?
Contact maken is het begin van alles, interactie vaardigheden (psychotherapeutische), ook op basaal nivo zijn uiterst belangrijk voor de hele geneeskunde en al helemaal voor een psychiater. Daarnaast uiteraard de hele meer medische/wetenschappelijke kant. Psychiatrie is een ‘rond vak’ omvat de mens in de zin van - hoe hij werkt, en hoe hij zich daarbij voelt.
Hoe is de onderlinge (werk-)verhouding?
Volgens mij is het bij ons veilig, inhoudelijk en krijgen aios veel ruimte om dingen te leren, initiatief te nemen. Dat is in ieder geval de bedoeling. (komt tot nu toe ook terug uit evaluaties)
Welke tip zou u toekomstige AIO's mee willen geven?
Stel jezelf en anderen vragen en probeer daarvan te leren. Bereidt je voor op een intensieve periode waarin er flink aan je wordt gerammeld maar waarin je ook heel veel mogelijkheden aangereikt krijgt om je als professional verder te ontwikkelen. Quote: “er wordt nooit meer zoveel in je geïnvesteerd door zoveel verschillende mensen als in de komende 4,5 jaar”.