•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Oogheelkunde

Print 
​​​ Oogheelkunde

“Een breed vak en een klein orgaan”

Margriet de Vries

Naam en specialisatie?

Margriet de Vries, AIOS oogheelkunde

Wie ben je?

Oorspronkelijk kom ik uit Wolvega dat ligt in Friesland. De studie geneeskunde heb ik in Groningen gevolgd. Voor de co-schappen ben ik naar Almelo verhuisd. Verder heb ik nog een jaar in een laboratorium in Porto, Portugal gewerkt aan een onderzoek. Op dit moment woon ik in Groningen. Mijn hobby’s zijn reizen en lezen, ook kunstgeschiedenis boeit mij zeer.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Het vak is ontzettend interessant en heeft tevens veel raakvlakken met andere medische specialismen. Als oogarts kun je vaak de diagnose zelf stellen en ook behandelen. Als iemand na behandeling goed kan zien, dan is dat ontzettend dankbaar werk.

Anesthesiologie  

Anneke Hooymans

Naam, functie + specialisme?

Prof. Dr. Anneke Hooymans
Hoofd afdeling Oogheelkunde UMCG en Opleider Oogheelkunde

Wie bent u?

Ik heb geneeskunde gestudeerd in Leiden en ben voor de opleiding Oogheelkunde naar Groningen gekomen. Groningen beviel zo goed dat ik er nooit meer ben weggegaan.

Wanneer en waarom heeft u voor Groningen gekozen?

Twintig jaar geleden stond de opleiding Oogheelkunde in Groningen al bekend om zijn prettige open sfeer. Oogheelkunde is een breed specialisme (hetgeen lang niet iedereen weet) met een beschouwend en een chirurgisch deel. Je ziet patiënten van alle leeftijden en er is veel interactie met andere specialismen. Ik kreeg alle kansen om van mijn opleiding een prachtige tijd te maken. Zo kon ik tijdens mijn opleiding aan een promotie onderzoek beginnen.

Waarom heb je voor Groningen gekozen?

De stad Groningen kende ik al, vanwege de studie geneeskunde die ik hier heb gevolgd. Verder had ik vernomen dat de afdeling oogheelkunde in het UMCG beschikt over een goede staf en dat er sprake is van een prettige werksfeer.

Hoe is het om AIOS te zijn?

Als AIOS leer je vooral in het begin ontzettend veel. Alles is nieuw. Later naarmate je meer ervaring krijgt merk je ook dat je steeds meer weet. Je blijft leren. Verder zie je ook, doordat je met verschillende stafleden te maken krijgt, het verschil in werkwijze tussen de verschillende oogartsen. Voor vragen is de staf goed benaderbaar, er is geen drempel, daardoor kun je veel leren.

Wat was je eerste indruk van je opleider?

Een vriendelijke persoonlijkheid. Goed benaderbaar. En iemand die zich vol enthousiasme inzet voor de opleiding.

Hoe is je relatie met je opleider nu?

Prima, de deur van professor Hooymans staat altijd open.

Wat is het belangrijkste dat je tot nog toe geleerd hebt als AIOS?

Het leren herkennen van verschillende ziektebeelden, de behandeling en ook het zelf uitvoeren van de behandeling. Verder leer je werken in teamverband met zowel specialisten, arts-assistenten, verpleegkundigen en andere paramedici.

Welke doelen heb je voor jezelf gesteld?

Het doel is om een goede oogarts te worden om zoveel mogelijk patiënten te kunnen helpen.

Welke tip wil je anderen die nog AIOS moeten worden geven?

Probeer zoveel mogelijk uit je opleiding te halen en te leren. En vergeet daarbij vooral niet om er met je collega arts-assistenten er een gezellige tijd van te maken!

Waarom hebt u ervoor gekozen opleider te worden?

Het opleiden van aios houd je scherp en kritisch. Het dwingt je de kwaliteit van de afdeling hoog te houden.

Hoe bevalt het opleiden van jonge artsen?

Aios leren niet alleen van mij, ik leer ook van hen. Dat maakt opleiden spannend. Ik probeer ze het mooiste vak van de wereld bij te brengen en dat zie ik als een voorrecht. Daarbij voor hen een balans te vinden tussen hard werken in het ziekenhuis en een privé leven is een uitdaging.

Wat was de eerste indruk die u had van deze AIOS?

Een gemotiveerde jonge vrouw die weet wat ze wil.

Hoe is de relatie met deze AIOS nu?

Uitstekend. Ik heb me niet vergist.

Wat probeert u uw AIO's mee te geven?

Dat de opleidingstijd de mooiste tijd van je leven moet zijn.

Hoe is de onderlinge (werk-)verhouding?

In 2010 hebben de aios mij genomineerd voor de beste opleider van Nederland. Het werd een tweede plaats. Dat zegt genoeg over de relatie van de aios Oogheelkunde UMCG en hun opleider.

Welke tip zou u toekomstige AIO's mee willen geven?

Kijk bij de keuze van een vervolgopleiding goed om je heen. Er is meer dan tijdens je co-schappen aan bod komt. Zogenaamde kleine vakken bestaan niet.

Afdeling

Oogheelkunde  

Oogheelkunde is een breed vak dat verdeeld is in meerdere subspecialismen. Naast microchirurgisch is een belangrijk deel van het vak beschouwend. Er is veel samenwerking met andere specialismen zoals bijvoorbeeld endocrinologie, reumatologie, neurologie en kindergeneeskunde. De afdeling levert complexe oogheelkundige zorg en tweede lijnszorg. De patiëntenzorg is verweven met onderwijs en onderzoek. Een aantal aios doen promotieonderzoek.

Er zijn 15 aios in opleiding. De afdeling beschikt over de EyeSi waarmee operatieve vaardigheden virtueel geoefend worden. Jaarlijks doen de aios een landelijke kennistoets.

In 2010 verwierf de afdeling de tweede plaats van de Landelijke Opleidingsprijs van de Orde en KNMG

Opleidingsplaats

SpecialismeOogheelkunde
Duur5 jaar
OpbouwTijdens de opleiding doorloopt de aios 10 stages die overeenkomen met de subspecialismen. In het vierde/vijfde jaar is er een perifere stage van 6-9 maanden in het Deventer ziekenhuis of in de Isalaklinieken
VerdiepingHet verdiepen in een subspecialisme en het doen van Wetenschappelijk onderzoek behoort tot de mogelijkheden.
PlaatsUMCG. Perifere stage in Deventer of Zwolle
VacaturesIeder jaar zijn er drie opleidingsplaatsen beschikbaar

Opleider

Dr. J.W.R. Pott

Opleider (plaatsvervangend)

​Prof. Dr. N.M. Jansonius

 

 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram