•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Longziekten en tuberculose

Print 
Longziekten

“Ik vind het UMCG prettig omdat alles aanwezig is. Van longtransplantaties tot en met een revalidatiekliniek en een TBC-afdeling. Er wordt hier veel onderzoek gedaan, waardoor je de laatste ontwikkelingen en de nieuwste behandelingen voor handen hebt in de kliniek. En Groningen is een erg leuke stad!”

Marjolein Lacor, AIOS

Wud Al-Kailany

Naam en specialisme?

Wud Al-Kailany, specialisme: longarts in opleiding

Wie ben je?

Ik kom oorspronkelijk uit Irak. Mijn hobby`s zijn gedichten schrijven, lezen en dansen.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Ik heb voor deze opleiding omdat het een breed vakgebied is in combinatie met praktijk. Je kan zelf veel onderzoek doen zonder afhankelijkheid van andere specialismen. Deze onderzoeken maakt dat men zeer afwisselend bezig kan zijn. Tevens heeft men met een gevarieerde patiëntengroep te maken. Dat maakt het vak aantrekkelijk voor mij.

Waarom heb je voor Groningen gekozen?

In Groningen heerst een zeer fijne sfeer. Men is zeer wetenschappelijk aangelegd en je kan van meerdere subspecialisaties, door de korte lijnen met specialisten van de longziekten, van de experts leren.

Longziekten  

Harry J.M. Groen

Naam, functie + specialisme?

Harry J.M. Groen, longarts
Specialisme is Longziekten en Tuberculose

Wie bent u?

Ik ben geboren in Utrecht, opgegroeid in Maastricht en heb geneeskunde gestudeerd in Utrecht. Nadien was ik tropenarts in Lesotho in Afrika en in Jemen op het arabisch schiereiland. Daarna heb ik me gespecialiseerd tot longarts in Rotterdam.

Wanneer en waarom heeft u voor Groningen gekozen?

Ik ben in 1991 naar Groningen gegaan. Belangrijkste reden was dat ik graag iets anders wilde doen dan mijn vrienden, niet blijven hangen in het westen van het land. Groningen heeft een mooie universiteit, een no-nonsense benadering van problemen en de recht-door-zee benadering sprak mij aan. Groningen heeft een geweldig academisch ziekenhuis waar ik trots op ben om te mogen werken.

Hoe is het om AIOS te zijn?

Druk, leerzaam, veel verantwoordelijkheden maar vooral erg leuk.
Wat was je eerste indruk van je opleider?
Erg toegankelijk, rustige en geduldige man. Het viel meteen op dat hij prettig in omgang was.

Hoe is je relatie met je opleider nu?

Ik heb nog steeds (en altijd gehad) een goede relatie met mijn opleider. Ik werk fijn met hem samen. Hij geeft goede begeleiding en is altijd erg behulpzaam. Ik werk met hem met veel plezier.

Wat is het belangrijkste dat je tot nog toe geleerd hebt als AIOS?

Op de eerste plaats tijd managment! Daarna manier van aanpak, niet slechts signaleren maar ook naar oplossingen zoeken voor problemen. En heb zeker veel geleerd op pulmonaal gebied.

Welke doelen heb je voor jezelf gesteld?

Op eerste plaats een fijne dokter blijven hoe druk het ook is! Verder zoveel mogelijk leren van iedere expert in zijn/haar vakgebied zodat ik een allround longarts kan worden en mijn patiënten in de toekomst op alle mogelijke manieren kan helpen.

Welke tip wil je anderen die nog AIOS moeten worden geven?

Probeer zo veel mogelijk te leren tijdens je opleiding. Durf vragen te stellen, niemand vindt het erg als je veel vraagt. Gebruik de expertise en kennis van alle (long)artsen. Het zijn kostbare jaren en hierin je veel kennis en kunde op kan doen. Wat je vooral niet mag vergeten is plezier hebben.

Extra : specifiek over de longziekten umcg

De longziekten in het UMCG heeft in mijn ogen meerdere positieve punten; het aller belangrijkste is de fijne sfeer, laagdrempeligheid van specialisten en para medici die gevraagd en ongevraagd uitleg geven en een leerzame omgeving voor de AIOS creëren. Daarnaast is men erg sociaal, gezellig en heerst een gemoedelijke sfeer. In het UMCG hebben we alle subspecialismen van de longziekten waar je als AIO veel van kan opsteken. Ik heb met veel plezier in mijn eerste jaar hier gewerkt en kijk er erg naar uit om in het UMCG het resterende deel van mijn opleiding voort te zetten.

Waarom hebt u ervoor gekozen opleider te worden?

Ik vind het leuk om oude en nieuwe kennis over te dragen aan jonge artsen. Om hen alle competenties van het vak bij te brengen en er stevige mensen van te maken die tegen een stootje kunnen. Ik hou van debat met jonge collega’s en in een academische sfeer kun je dan goed problemen analyseren.

Hoe bevalt het opleiden van jonge artsen?

Prima.

Wat was de eerste indruk die u had van deze AIOS?

Zij is een actieve en ondernemende arts die veel wilde leren. Ze keek goed hoe de oudere longartsen met hun vak omgaan.

Hoe is de relatie met deze AIOS nu?

Ik heb een goede relatie met haar en ze is plezierig in de omgang.

Wat probeert u uw AIO's mee te geven?

Kennis, analytisch vermogen, kritische kijk op uiteenlopende zaken in de geneeskunde.

Hoe is de onderlinge (werk-)verhouding?

We hebben een vlotte en plezierige werkverhouding

Welke tip zou u toekomstige AIO's mee willen geven?

Eigen initiatief nemen en proberen duidelijk te zijn over wat je wil met een opleiding. Voel je je thuis bij een bepaald specialisme.

Afdeling

Team Longziekten  

De opleiding tot longarts duurt zes jaar. Twee jaar de vooropleiding interne geneeskunde en vier jaar de specialisatie longziekten. Onze afdeling heeft specifieke expertise op onder andere het gebied van astma, COPD, longkanker, longtransplantatie, respiratoire insufficiëntie, thuisbeademing, tuberculose en cystische fibrose. Ook participeren we in de werkgroep systeemziekten. We hebben een unieke positie binnen Nederland, we beschikken over een tuberculose afdeling, een Centrum voor Thuisbeademing en een afdeling longrevalidatie. Het UMCG is één van de drie universitaire ziekenhuizen waar longtransplantaties worden uitgevoerd. We zijn trots op ons topreferente klinische zorg en internationaal toonaangevende onderzoek.
De werksfeer, collegialiteit en het gunstig leerklimaat maken de afdeling tot een prettige werkplek.

Opleidingsplaats

SpecialismeLongziekten
Duur6 jaar
OpbouwTwee jaar de vooropleiding interne geneeskunde gevolgd door vier jaar specialisatie longziekten.
PlaatsGroningen
VacaturesJaarlijks 1 of 2 plaatsen beschikbaar, selectie 1 keer per jaar.
Verdiepingsstages

intensive care
oncologie
longfunctie
longrevalidatie
chronische beademing
consulten met polikliniekstages

De aandachtsgebieden zijn COPD/astma, longoncologie, longtransplantatie en topklinische zorg voor respiratoire insufficiënties.

Opleider

Dr. D.J. Slebos

Dr. D.J. Slebos

Opleider (plaatsvervangend)

Dr. T.J.N. Hiltermann

Dr. T.J.N. Hiltermann

Interview met Marjolien Lacor, AIOS

“Ik studeerde Geneeskunde in Maastricht, maar heb mijn keuze co-schap bij Longziekten in Groningen geregeld omdat mijn vriend hier in opleiding zou gaan. Ik had al een voorkeur voor Longziekten en wilde die met het keuze co-schap bevestigd zien. Gaandeweg heb ik op een rij gezet wat het vak mij te bieden heeft, van alle klinische facetten tot en met de dienstbelasting. Hierbij schets je voor jezelf een beeld wat de toekomst voor je zal brengen. De patiëntenpopulatie sprak mij aan, vaak zie ik chronische patiënten, nuchtere mensen die rechttoe rechtaan zijn. Maar dat kan ook Gronings zijn.

We hebben te maken met oude en jonge patiënten en zien veel multiproblematiek met raakvlakken met cardiologie en interne geneeskunde. Het vak is vrij onafhankelijk, we beoordelen zelf de radiologie en longfunctietesten en ingrepen doen we voornamelijk zelf.

De diensten spelen ook een rol in mijn keuze. Als assistent doen we de voordienst en achterwacht, maar als specialist zal ik niet mijn hele leven ’s nachts in het ziekenhuis willen staan. Je diensten als longarts zijn te overzien. Het is natuurlijk een totaalpakket waarvoor ik kies, niet alleen omdat de diensten me passen. Als je voor de keuze van een specialisatie staat, dan moet je iets kiezen wat je de komende veertig jaar leuk blijft vinden. Het is moeilijk daar een inschatting van te maken, maar toch is dat wat je doet. We zijn met een compacte groep assistenten. Dat is prettig en we kunnen makkelijk op onze supervisoren terugvallen.

Ik vind het UMCG prettig omdat alles aanwezig is. Van longtransplantaties tot en met een revalidatiekliniek en een TBC-afdeling. De opleiding staat ook goed aangeschreven, ik weet niet in hoeverre dat van waarde is als je verder solliciteert. Er wordt hier veel onderzoek gedaan, waardoor je de laatste ontwikkelingen en de nieuwste behandelingen voor handen hebt in de kliniek. En Groningen is een erg leuke stad.”

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram