•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Kindergeneeskunde

Print 

​​​​Nicole Janssen

Wie ben je?

Ik ben Nicole Janssen en momenteel tweedejaars AIOS kindergeneeskunde in het UMCG. Ik ben opgegroeid in Zeist en heb de geneeskunde opleiding in Utrecht gevolgd. Sinds de start van mijn opleiding tot kinderarts woon ik met veel plezier in Groningen. In mijn vrije tijd vind ik het fascinerend om nieuwe plekken en culturen in de wereld te ontdekken. Daarnaast ben ik regelmatig op de (salsa-) dansvloer te vinden.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Eén van de mooiste aspecten van de kindergeneeskunde vind ik de manier waarop kinderen met hun ziektes omgaan; ze gedragen zich pas ziek als ze zich ook ziek voelen. Daarnaast vind ik het leuk dat je te maken hebt met patiënten met uiteenlopende ziektebeelden en verschillende leeftijden, zo vraagt het werken met een peuter weer om hele andere vaardigheden dan het omgaan met een puber.

Kindergeneeskunde  

Bart Rottier

Wie bent u?

Mijn naam is Bart Rottier, ik ben geboren in Amsterdam maar opgegroeid in Alkmaar. Geneeskundestudie aan de VU, waarbij ik in de wachttijd voor mijn coschappen tolk aan boord ben geweest bij Northwest Airlines. Binnen een week na het artsexamen mocht ik mijn militaire dienstplicht gaan vervullen als marine-arts, waarbij ik na intensieve militaire/ militair medische  training een heel leerzame en leuke varende plaatsing heb gehad als scheepsarts op een fregat met reizen naar oa het Midden-Oosten. In aansluiting hierop werd ik ANIOS en daarna AIOS in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tillburg. Ik ben de trotse vader van drie zoons

Waarom heb je voor Groningen gekozen?

Ik wil graag opgeleid worden tot een kinderarts in een grote kliniek en in een regio waar je met veel verschillende (sub)specialismen in aanraking komt. Het UMCG biedt deze diversiteit. Tevens vind ik een fijne woonomgeving belangrijk. Groningen is een levendige jonge stad waar veel te doen is. Ik ontdek ook steeds meer leuke plekken in de omgeving.

Hoe is het om AIOS te zijn?

Leuk! Er is veel te leren en te zien. En ik voel me echt een onderdeel van het team. Als AIOS volg je bovendien binnen de opleiding allerlei cursussen en onderwijsmomenten. Het werken als AIOS kindergeneeskunde kan best hectisch en emotioneel zijn, maar uit het werken met deze patiëntenpopulatie en de samenwerking met collega’s haal ik veel voldoening.

Wat was je eerste indruk van je opleider?

Het viel me direct op dat Bart Rottier laagdrempelig benaderd kan worden en dat hij een opleider is die bij de tijd is en nieuwe uitdagingen niet uit de weg gaat. Bovendien heeft hij een positieve instelling.

Hoe is je relatie met je opleider nu?

Het contact is goed, zowel in de rol als opleider als in de rol als supervisor. Ik spreek mijn opleider regelmatig, mede omdat ik in de opleidingscommissie zit.

Wat is het belangrijkste dat je tot nog toe geleerd hebt als AIOS?

Ik heb geleerd dat er binnen een opleidingsplan genoeg mogelijkheden zijn om je eigen richting of doelen te bepalen. Daarnaast functioneer ik op mijn werk het beste als ik buiten mijn werk ook genoeg tijd kan besteden aan de dingen die ik belangrijk vind.

Welke doelen heb je voor jezelf gesteld?

Naast dat ik vanzelfsprekend een goede kinderarts wil worden, heb ik interculturele zorg en communicatie tot één van mijn speerpunten gemaakt. Ik vind dat dit onderwerp meer aandacht verdiend zowel in de opleiding geneeskunde als in de vervolgopleidingen. Dit kan klein beginnen, zoals met het benoemen van de cultuur en/of het geloof van de patiënt en het vragen naar de behoeftes die daaruit voortkomen, maar ook op een groter vlak bijvoorbeeld door het geven van onderwijs.

Welke tip wil je anderen die nog AIOS moeten worden geven?

Een AIOS plek bemachtigen kan best lastig zijn. Blijf dicht bij jezelf, en kijk waarin jij jezelf kan onderscheiden ten opzichte van anderen. En loop gerust een dag mee om de kindergeneeskunde in het UMCG maar ook de stad Groningen te verkennen. Veel succes!

Wanneer en waarom heeft u voor Groningen gekozen?

Na mijn opleiding heb ik in verschillende algemene ziekenhuizen gesolliciteerd, voor de functie van algemeen kinderarts, maar ook voor een fellowship Kinderlongziekten in het UMCG. Het is het UMCG geworden en van de keuze voor werkomgeving als van de trek naar het noorden hebben ik nooit spijt gehad.

Waarom hebt u ervoor gekozen opleider te worden?

Er deed zich een kans voor om plaatsvervangend opleider te worden. Die kans greep ik met beide handen aan. Al daarvoor was ik betrokken bij de afscheidsspeeches en cadeau keuze voor het klare kinderartsen feest van de afzwaaiende AIOS.  Het leukste van werken in een Academisch ziekenhuis is samenwerken en een opleiding maak je met de hele opleidingsgroep van staf en AIOS’

Hoe bevalt het opleiden van jonge artsen?

Heel goed. We hebben hele goede, leuke, gemotiveerde AIOS. Het is een voorrecht zoveel te horen en te bespreken over wat ze meemaken, beweegt en over voortgang en belevenissen in werk en privé. 

Wat was de eerste indruk die u had van deze AIOS?

Dat was een sprankelende eerste indruk toen ik Nicole ophaalde of wegbracht voor het gesprek met de 2e commissie; daarbij is het over Limburgse vlaai versus Surinaamse roti gegaan.

Hoe is de relatie met deze AIOS nu?

Nicole is open, empatisch en constructief-kritisch. Geregeld hebben we opleidingsgesprekken en we spreken elkaar omdat Nicole in de opleidingscommissie zit.

Wat probeert u uw AIO's mee te geven?

Veel nadruk op gesprek en “kijken” bij diagnostiek. Beslissingen leren (durven nemen), en dan ook nog samen met ouders en/of kind, de tijd gebruiken als evaluatie en daarop beleid bij te sturen.

Hoe is de onderlinge (werk-)verhouding?

Laagdrem​pelig, open, met respect en humor. 

Welke tip zou u toekomstige AIO's mee willen geven?

Volg je hart en doe dingen die je belangrijk vindt om te doen, zonder alleen te focussen op onderzoek of alles gericht op kindergeneeskunde. Het is fijn om een open blik te hebben en van alle ervaringen te kunnen leren.​

Afdeling

Het Beatrix Kinderziekenhuis is een onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Er werken hoogopgeleide kinderartsen en verpleegkundigen die topklinische en topreferente zorg bieden aan kinderen met uiteenlopende aandoeningen. Het kinderziekenhuis is onder andere gespecialiseerd in:

  • de verzorging van baby’s die te vroeg zijn geboren of ernstig ziek zijn;
  • de behandeling van kinderen met kanker;
  • de behandeling van kinderen met een aangeboren hartafwijking;
  • lever-, dunne darm- en longtransplantaties bij kinderen (het Beatrix Kinderziekenhuis is hiervoor het enige ziekenhuis in Nederland).

Het Beatrix Kinderziekenhuis beschikt over 150 bedden. Een deel bestaat uit normale ziekenhuisbedden en een deel bestaat uit speciale bedden, zoals Intensive Care-bedden en wiegen. De meeste kinderen worden niet opgenomen op een van de vijf verpleegafdelingen, maar worden behandeld op de poliklinieken van het kinderziekenhuis

De opleiding tot kinderarts duurt vijf jaar. Het is een competentiegerichte opleiding. De aios begint altijd in het UMCG. Na een jaar vervolgt de aios zijn opleiding voor twaalf tot achttien maanden in één van de aangesloten algemene ziekenhuizen in de regio.

Opleider

Dr. B.L. Rottier

Dr. B.L. Rottier

Opleider (plaatsvervangend)

Prof. mr. dr. A.A.E. (Eduard) Verhagen

Prof. mr. dr. A.A.E. (Eduard) Verhagen

Mednet aios special

Direct naar

Volg ons op sociale media

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram