•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Huisartsgeneeskunde

Print 

​​Tessa Greijdanus

Naam en specialisme?

Tessa Greijdanus, 28 jaar, 3e-jaars AIOS huisartsgeneeskunde

Wie ben je?

Ik ben opgegroeid in Appingedam en woon nu 10 jaar in Groningen. Sinds een paar jaar ben ik getrouwd met Jaap. We hebben een zoontje van 10 maanden, Siem.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Ik heb geneeskunde gestudeerd in Groningen. Na mijn afstuderen heb ik als arts-assistent kindergeneeskunde gewerkt. Toch werk ik veel liever buiten het ziekenhuis en heb ik gekozen voor huisartsgeneeskunde.

Hoe is het om AIOS te zijn?

Ik kijk graag ‘breed’; niet alleen naar de patiënt of klacht, er speelt vaak zoveel meer mee.
De enorme afwisseling in de huisartspraktijk vind ik erg leuk; binnen een uur zie je een kind met koorts, haal je een moedervlek weg en doe je een visite bij een palliatieve patiënt.
Je kent vaak de hele familie en komt bij je patiënten thuis.

Huisartsgeneeskunde  

Meike Bruinsma

Naam, functie + specialisme?

Meike Bruinsma, docent afdeling huisartsopleiding sinds 2003 en opleider sinds 2009, huisarts.

Wie bent u?

Wie ben ik? Ik ben geboren Noordoostpolder 1954, gestudeerd aan het VUMC te Amsterdam, 7 jaar huisarts geweest in Amsterdam- Bijlmer, Sinds 1990 huisarts te Roden. Hobby’s voetbal en volleybal, krantlezen.

Gekozen voor switch Amsterdam naar Drenthe om huisarts te worden in een kleinere gemeenschap, waar je het vak huisarts kunt uitoefenen waarbij continuïteit van relatie, werken in een context belangrijke mogelijkheden zijn.

Een belangrijke reden was ook dat ik afkomstig van het platteland graag weer buiten de grote stad zou willen wonen en werken.

Waarom hebt u ervoor gekozen opleider te worden?

Opleider geeft dynamiek aan je werk aan huisarts, het is inspirerend om te werken met leergierige jonge huisartsen. Daarnaast is het leuk om opgedane kennis en vaardigheden te delen met anderen.

Dit is mijn laatste jaar van de huisartsopleiding; ik ben blij na een jaar stages (op de SEH, psychiatrie en geriatrie) en zwangerschapsverlof weer in de huisartspraktijk te werken.

Wat was je eerste indruk van je opleider?

In mijn opleidingspraktijk werken 2 huisartsen; Hette Witteman en Meike Bruinsma. De kennismaking was leuk, ik kreeg een goede indruk. Ze vertelden meteen dat ik niet voor de productie ben, ik mag helemaal zelf beslissen hoeveel patiënten ik zie.

Hoe is je relatie met je opleider nu?

Ze laten me heel vrij; zelf werk ik ook graag zelfstandig en dat kan hier. Het is fijn om dat vertrouwen te krijgen. Ik denk dat ik goed kan inschatten wanneer ik iets niet weet of kan. Dan is de opleider, die de patiënt vaak al 10-20 jaar kent, altijd beschikbaar voor overleg.

Wat ook leuk is, is dat de twee huisartsen beide een heel andere manier van werken hebben. Er zijn verschillende stijlen, en tijdens de opleiding zoek ik naar mijn eigen stijl.

Wat is het belangrijkste dat je tot nog toe geleerd hebt als AIOS?

Het belangrijkste wat ik geleerd heb is achterover leunen en luisteren naar de patiënt en zijn of haar zorgen, in plaats van meteen je eigen vragen op de patiënt af te vuren.

Welke tip wil je anderen die nog AIOS moeten worden geven?

Mijn tip voor toekomstige AIOS is: ga eerst een tijdje werken als arts-assistent, ik ben nog dagelijks blij met de ervaring die ik heb opgedaan in het ziekenhuis.
En vergeet niet hoe bijzonder het eigenlijk is om door je vak zoveel verschillende soorten mensen te ontmoeten, met elk een heel eigen verhaal.

Hoe bevalt het opleiden van jonge artsen?

Jonge artsen opleiden is vooral leuk, ik heb tot nu toe als opleider alleen maar zeer gemotiveerde, enthousiaste aios in opleiding gehad. Het geeft naast energie ook gezelligheid in de praktijk. Daarnaast is het leuk om de aios in de praktijk het brede aanbod van klachten, de klachten in de context, de achtergronden van relaties van mensen te laten zien, en als je er belangstelling voor hebt de mooie verhalen van mensenkom je goed aan je trekken. Daarnaast is de huisarts ook thuisarts, dat betekend dat de huisarts ook bij de mensen thuis komt. Zeker in onze praktijk met veel ouderen en multimorbiditeit komt de maakt de huisarts veel visites(vaak wel 6 per dag, een belangrijk onderdeel van het vak.

Wat was de eerste indruk die u had van deze AIOS?

Deze aios maakte op mij en mijn collega meteen een goede indruk.

Hoe is de relatie met uw AIOS?

Zij werkt zeer gestructureerd, is belangstellend naar mensen, initiatiefrijk, en werkt zeer gestructureerd. Ook valt ze goed in het huisartsenteam. Ze is kritisch, ook naar de opleiders wat goede discussies geeft.

Wat probeert u uw AIOS mee te geven?

Allereerst ,neem de tijd voor onderwijs, het is prettig om te leren wat voor dokter je wilt worden. De aios hoeft geen productie te draaien. Daarnaast probeer ik de aios mee te geven vooral goed te luisteren naar mensen, belangstellend en nieuwsgierig te zijn. Huisartsgeneeskunde is ook een vak met een eigen epidemiologie, een eigen wetenschap, waarbij in samenspraak met de patient afwegingen worden gemaakt, waarbij naast wetenschap ook onzekerheid een rol speelt. Het hebben van een langdurige relatie met patiënten geeft een eigen karakter aan de hulpverlening.

Hoe zijn de onderlinge (werk-)verhoudingen?

Tessa is ervaren. Er is dagelijks een uur geoormerkte overlegtijd. In die tijd wordt casuïstiek besproken of een specifiek onderwerp(kennis, richtlijn) Zowel de aios ,als de opleider brengen onderwerpen in. Dat kan wetenschap zijn, maar ook een ethisch probleem, of iets in de praktijkvoering.
De aios handelt veelal zelfstandig het spreekuur en visites af, de opleider is altijd beschikbaar voor consultatie. ( direct of achteraf) De aios werkt bijna 3 dagen per week in de praktijk. Voldoende om enige mate van continuïteit van zorg te waarborgen.

Welke tip zou u toekomstige AIOS mee willen geven?

  • Gebruik je opleidingstijd om te onderzoeken hoe je wilt dokteren als persoon. (durf te experimenteren)
  • Streef niet naar productie maar naar kwalitatief goede zorg
  • Wees nieuwsgierig en onderzoekend
  • Ook vervelende mensen kunnen leuk zijn
  • Probeer op metaniveau te denken (wat gebeurt hier)

Opleiding tot huisarts

Huisarts is een mooi en veelzijdig beroep. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de patiënt in de gezondheidszorg.

Je bent in je werk bezig met diagnostiek en therapie, maar ook met preventie. Je begeleidt patiënten en hun familie bij het omgaan met ziekte gedurende de verschillende fases van hun leven. Daarbij kom je een grote variëteit aan hulpvragen tegen en fungeer je als vertrouwenspersoon. Je bent intermediair tussen patiënt en andere (para)medisch specialisten. Vaak ben je ook manager of ondernemer van een eigen praktijk en werk je samen met andere artsen, praktijkondersteuners en assistenten.

Het beroep huisarts kun je op veel manieren uitoefenen. Zelfstandig gevestigd, in loondienst of als waarnemer, in solo- of groepspraktijk, fulltime of parttime, in de stad, als plattelandsdokter of in het buitenland.

Opleider

Mevr. drs. J.P.H. Fokkema-Elders

Mevr. drs. J.P.H. Fokkema-Elders

Direct naar

Volg ons op sociale media

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram