•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Cardiothoracale chirurgie

Print 

​​​​​​​Michiel Kuijpers

Naam en specialisme?

Michiel Kuijpers, AIOS cardiothoracale chirurgie

Wie ben je?

Ik ben opgegroeid in Benneveld in Drenthe, heb het VWO gedaan in Emmen en ben toen geneeskunde gaan studeren in Groningen. Naast mijn werk probeer ik tijd te vinden voor mijn hobby: zeezeilen, en knutsel ik graag, op het moment met name aan een oude Vespa die ik met een vriend heb gekocht.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Vanaf het moment dat ik tijdens mijn coschappen cardiologie in Zwolle in aanraking kwam met de hartchirurgie, wist ik dat ik er alles aan zou gaan doen om dit op een dag zelf te mogen doen.

Waarom heb je voor Groningen gekozen?

Groningen is een heerlijke stad om te wonen, en het UMCG is een erg goed ziekenhuis, waar de cardiothoracale chirurgie een grote en diverse afdeling is. Zo is het UMCG een van de vier centra in Nederland voor congenitale cardiochirurgie, en hebben we een uitgebreid hart- en longtransplantatieprogramma. Er wordt je hier zodoende de mogelijkheid geboden een breed en goed opgeleid cardiothoracaal chirurg te worden.

Hoe is het om AIOS te zijn?

AIOS zijn vind ik een erg leuke, veelzijdige tijd in je leven.

Cardiothoracale chirurgie  

Michiel Erasmus

Naam, functie + specialisme?

Michiel Erasmus, staflid cardiothoracale chirurgie en leider programma thoracale transplantaties.

Wie bent u?

Geboren in Pretoria (Z-A) en later opgegroeid in Appingedam. Mijn hobby’s en passies zijn tennissen, (zee)zeilen, sleutelen aan oldtimers en gitaar spelen.

Wanneer en waarom heeft u voor Groningen gekozen?

Ik had geluk ingeloot te worden in Groningen, tijdens de studie werd mij duidelijk dat het vak chirurgie het best bij mij paste terwijl ik aanvankelijk huisarts dacht te worden. Via een promotie onderzoek over long transplantatie ben ik in het UMCG in opleiding gekomen. Nog tijdens de opleiding kreeg ik een belangrijke rol in de thoracale transplantaties waardoor ik in 2001 in Groningen ben gebleven.

Waarom hebt u ervoor gekozen opleider te worden?

Het vak als cardiothoracaal chirurg betekent veel opereren. Dus handigheid, stress bestendigheid en uithoudingsvermogen zijn een voorwaarde. Wat ik naast het technische graag wil over brengen, is hoe je met je verantwoordelijkheden omgaat, het belang van voorbereiding inclusief je verdiepen in het effect wat een operatie voor patiënten betekent, om zo te komen tot het beste resultaat, en dat je het met een team moet doen.

Aan de ene kant wordt er vanzelfsprekend veel zelfstandigheid van je verwacht, aan de andere kan is dit de kans van je leven om vragen te stellen en te leren van alle ervaring die de chirurgen waarmee je werkt je te bieden hebben. Hard werken, maar heel erg leuk!

Wat was je eerste indruk van je opleider?

Uiteraard was het grappig dat we beiden Michiel bleken te heten toen we elkaar voor het eerst een hand gaven. Michiel trof mij gelijk als een typisch chirurg in positieve zin, maar bovengemiddeld toegankelijk en laagdrempelig.

Hoe is je relatie met je opleider nu?

Die toegankelijkheid bleek goed ingeschat. Michiel en ik kunnen het erg goed vinden. Tijdens de gezamenlijke operaties is een half woord genoeg. Omdat Michiel het hoofd van het transplantatieprogramma is, staan we niet zelden een hele nacht tegenover elkaar een stel nieuwe longen te implanteren, wat eigenlijk altijd niet alleen leerzaam, maar ook ronduit gezellig is.

Wat is het belangrijkste dat je tot nog toe geleerd hebt als AIOS?

Los van de vakinhoudelijke leermomenten is dat denk ik dat je als AIOS vooral zelf je eigen opleiding maakt, hoeveel de staf ook haar best doet om je goed op te leiden. Uiteindelijk ben je het zelf die bepaald wat je wanneer op welke manier van wie leert.

Welke doelen heb je voor jezelf gesteld?

Er zijn natuurlijk erg veel doelen te halen. Belangrijk tijdens je opleiding is denk ik om te proberen om van alle verschillende ‘superspecialisten’ binnen je vakgebied te leren, om je opleiding zo breed mogelijk te maken. Het kiezen van bepaalde richtingen binnen je vak is niet iets van de eerste jaren.

Welke tip wil je anderen die nog AIOS moeten worden geven?

Ga ervoor! Dat geldt ook, en misschien wel juist, voor specialismen waar maar weinig opleidingsplaatsen zijn, laat je daardoor niet afschrikken. Als je het echt meent, en je niet laat afleiden, kan je bereiken wat je wil.

Hoe bevalt het opleiden van jonge artsen?

Het is fantastisch als je ze ziet groeien in het vak. Aan de andere kant is het soms moeilijk als ik ze niet op het nivo kan krijgen dat we als opleidingsgroep voor ogen hadden.

Wat was de eerste indruk die u had van deze AIOS?

Deze AIOS was een prettig persoon waar je graag mee samenwerkt. Verder was hij zeer ambitieus en had hij de skills.

Hoe is de relatie met deze AIOS nu?

Een goede meester – gezel relatie want het is veel 1 op 1. Van belang is dat hij goede relaties met alle stafleden opbouwt en zo zelf ook een goede leer omgeving creëert.

Wat probeert u uw AIO's mee te geven?

Dat het een fantastisch vak is maar dat het commitment vraagt om een goede cardiothoracale chirurg te worden. Het is een vak dat ook een langdurige goede organisatie van het thuisfront vergt.

Hoe is de onderlinge (werk-)verhouding?

Laagdrempelig, prettig en constructief.

Welke tip zou u toekomstige AIO's mee willen geven?

Van belang is dat ze laten zien wat ze in hun mars hebben en dat ze er voor gaan. Een andere pro is aantoonbare interesse in onderzoek. De wapenfeiten in een CV hoeven helemaal niet in het teken van 1 specialisme te staan als er maar een motivering voor is.

Opleider

Prof. dr. M. A. Mariani

Prof. dr. M. A. Mariani

Opleider (plaatsvervangend)

Dr. M.E. Erasmus

Dr. M.E. Erasmus

Direct naar

Volg ons op sociale media

 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram