•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Anesthesiologie

Print 

​​​Kim Selles

Wie ben je?

Ik ben Kim, geboren en getogen in de omgeving van Zwolle. In Groningen gestudeerd, in het Noord-Oosten blijven werken en nu bezig met mijn vierde jaar van mijn specialisatie. Hobby's zijn zingen, dansen en motorrijden.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Na Geneeskunde vond ik verschillende vakken leuk. Het plan was een jaar SEH en een jaar IC te doen en daarna te beslissen. Maar op de IC vond ik eigenlijk alles wat ik zocht. En juist omdat ik het acute handelen en het bewaken, ondersteunen of overnemen van de vitale functies het meest interessant vond, heb ik gekozen voor dit vak; anesthesiologen kunnen dat immers als geen ander. Tot nu toe heb ik daar geen dag spijt van gehad.

Anesthesiologie  

Götz Wietasch

Wie bent u?

Ik ben in Duitsland geboren, getogen en opgeleid (Berlijn, Duisburg, Göttingen en Bonn). Passies zijn houtbewerken, koken en klimmen.

Wanneer en waarom heeft u voor Groningen gekozen?

Met mijn gezin wilde ik naar het buitenland om mij verder te bekwamen in anesthesie van levertransplantaties. Een mogelijkheid in de VS kon niet zo snel als wij dat wilden. Toen deed zich een mogelijkheid in Groningen voor: liefde op het eerste gezicht. Een prachtig ziekenhuis, en goed functionerend en collegiaal team dat top zorg levert en een leuke en gezellige stad.

Waarom heb je voor Groningen gekozen?

De stad en het ziekenhuis kende ik al uit mijn studententijd. Daarnaast is er geen centrum in Nederland waar het patiëntenaanbod zo breed is als in het UMCG. De sfeer in het Noorden en de mentaliteit passen mij goed, dus de keus om in Groningen te solliciteren was snel gemaakt.

Hoe is het om AIOS te zijn?

Leuk, druk en uitdagend. Je leert niet alleen het vak, maar je leert ook heel veel over jezelf. Je ontwikkelt je over de volle breedte en dat maakt het extra de moeite waard. Hier komt binnen de opleiding ook steeds meer aandacht en ruimte voor.

Wat was je eerste indruk van je opleider? En hoe is de relatie met je opleider nu?

De eerste vraag die hij mij stelde tijdens het sollicitatiegesprek was; was voor motor rijd je? Dus de eerste indruk kon niet meer stuk. Omdat ik momenteel voorzitter ben van ons assistentenbestuur, spreek ik hem bijna wekelijks. Naast alle serieuze zaken is het ook gewoon gezellig en dat maakt de samenwerking alleen maar beter.

Wat is het belangrijkste dat je tot nog toe geleerd hebt als AIOS?

Een perifere opleider zei ooit tijdens mijn co-schappen tegen mij; je moet nooit vergeten hoe ver je al gekomen bent en wat je allemaal al kan, want er zullen altijd momenten komen waarop het even wat minder gaat. En het is een open deur, maar het is waar. Bij elke nieuwe stage of afdeling moet je weer even een stapje terug, of heb je een dag waarop dingen gewoon niet lijken te lukken. Ook dat hoort bij in opleiding zijn.

Welke doelen heb je voor jezelf gesteld?

Goed zijn in wat ik doe. En dat is meer dan theoretische kennis of technisch vaardig zijn. Het is het gevoel dat we als team het optimale voor onze patiënt hebben kunnen doen en dat iedereen die dag lekker heeft kunnen werken. Dan ga je fluitend naar huis.

Welke tip wil je anderen die nog AIOS moeten worden geven?

Het is heel verleidelijk om al je tijd en energie te steken in je carrière, maar maak daarnaast tijd voor wat je altijd al wilde doen; zeil de wereld rond, start een foodblog, leer schaken. Ook dat maakt je een aantrekkelijke toekomstige collega.

Waarom hebt u ervoor gekozen opleider te worden? Hoe bevalt het opleiden van jonge artsen?

In 2006 kon ik plaatsvervangend opleider worden. Ik realiseerde mij hoe goed deze taak bij mijn CV aansloot en dat ik al een heleboel ideeën over had om dit vorm te geven. Het opleiden van jonge artsen is één van de mooiste aspecten van het arts zijn: eigen kennis en kunde aan de volgende collegae verder te geven.

Wat was de eerste indruk die u had van deze AIOS? Hoe is de relatie nu met deze AIO nu?

Kim heeft al in haar soliciatiegesprek laten zien dat ze op een prettige manier ambitieus en zelfbewust is. Zij is inmiddels in haar vierde opleidingsjaar, werkt al vrij zelfstandig en geeft degelijk richting aan haar opleiding. Mijn werkrelatie met haar is dan ook nauwelijks instruerend maar veel meer stimulerend en coachend.

Wat probeert u uw AIO's mee te geven? Hoe is de onderlinge (werk-)verhouding?

Ik probeer de AIOS het belang van zelfreflectie mee te geven: wat wil je, wat kan je, hoe is je gedrag en waaraan moet je werken? Het opleiden is voor het grootste deel werkplekleren en hebben wij te maken met een meester – gezel werkverhouding. Tegelijkertijd is opleiden een gemeenschappelijk taak. Zo werk ik met aios en opleiders continu aan de verbetering van de opleiding.

Welke tip zou u toekomstige AIO's mee willen geven?

Volg je talent en passie. Kies een vak waar je van je werk en patiënten kan genieten en durf keuzes te maken!​

Afdeling

Ruim zestig anesthesiologen en vijftig assistenten in opleiding tot anesthesioloog werken in het UMCG. Een belangrijk werkterrein voor ons is het Operatiecentrum met dertig operatiekamers. Hier vinden alle vormen van ingrepen plaats, variërend van laagcomplex op de Dagbehandeling tot hoogcomplexe ingrepen als transplantaties, intrathoracale chirurgie en behandeling van polytrauma patiënten. Daarnaast werken onze anesthesiologen op de Postoperatieve Care Unit, de Pre-operatieve Polikliniek, het Mobiel Medisch Team en het Pijncentrum.

Het leerklimaat en de samenwerkingscultuur bij ons zijn goed en veilig, met enthousiaste en laagdrempelig toegankelijke opleiders en leraren. We hebben een aantrekkelijke werkomgeving met voldoende potentie tot individuele ontwikkeling. Naast de mogelijkheid je in één van de negen aandachtsgebieden te verdiepen, hebben we diverse onderzoeksprogramma’s. Daarnaast besteden we veel aandacht aan onderwijs en opleiding. Landelijk staan we bekend om onze bijdragen aan het postacademisch onderwijs in de vorm van simulatietrainingen – we beschikken over een hypermodern geoutilleerd Skillslab en cursorisch onderwijs op het gebied van de moeilijke luchtweg.

Je bent van harte welkom vrijblijvend te komen kijken! Maak een afspraak via (050) 361 10 59.

Opleider

G.J.K. Wietasch

G.J.K. Wietasch (Götz)

Opleider (plaatsvervangend)

M. Yntema

M. Yntema (Martine)

Direct naar

Volg ons op sociale media

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram