•  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG
 • ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ Anesthesiologie

  Kim Selles

  Juist omdat ik het acute handelen en het bewaken, ondersteunen of overnemen van de vitale functies het meest interessant vond, heb ik gekozen voor dit vak; anesthesiologen kunnen dat immers als geen ander.

  Götz Wietasch

  In 2006 kon ik plaatsvervangend opleider worden. Ik realiseerde mij hoe goed deze taak bij mijn CV aansloot en dat ik al een heleboel ideeën over had om dit vorm te geven.

  Anesthesiologie
 • ​​​​​​​​​​​​​​​​ Heelkunde

  Arne van der Bilt

  Robert van Ginkel

  De chirurgie is misschien niet zaligmakend, maar het is wel een prachtig vak!

  Heelkunde
 • Cardiothoracale chirurgie

  Michiel Kuijpers

  Vanaf het moment dat ik tijdens mijn coschappen cardiologie in Zwolle in aanraking kwam met de hartchirurgie, wist ik dat ik er alles aan zou gaan doen om dit op een dag zelf te mogen doen.

  Michiel Erasmus

  Het vak als cardiothoracaal chirurg betekent veel opereren. Dus handigheid, stress bestendigheid en uithoudingsvermogen zijn een voorwaarde.

  Cardiothoracale chirurgie
 • Huisartsgeneeskunde

  Tessa Greijdanus

  De enorme afwisseling in de huisartspraktijk vind ik erg leuk; binnen een uur zie je een kind met koorts, haal je een moedervlek weg en doe je een visite bij een palliatieve patiënt.
  Je kent vaak de hele familie en komt bij je patiënten thuis.

  Meike Bruinsma

  Jonge artsen opleiden is vooral leuk, ik heb tot nu toe als opleider alleen maar zeer gemotiveerde, enthousiaste aios in opleiding gehad. Het geeft naast energie ook gezelligheid in de praktijk.

  Huisartsgeneeskunde
 • Keel-, Neus- en Oorheelkunde

  Manon Zwakenberg

  Wij zien de allerkleinsten, maar ook mensen op hoge leeftijd. Soms presenteren patiënten zich met relatief ‘simpele’ problematiek, maar daarnaast leveren we ook heel complexe patiëntenzorg. Kortom, het vak is snel, dynamisch en uitdagend.

  Bernard van der Laan

  Het is ontzettend inspirerend om met jonge collega’s te werken die nog aan het begin van hun carrière staan. Door continu gestimuleerd te worden om uit te leggen waarom je iets doet dwing je jezelf er toe om na te denken waarom je iets op een bepaalde manier doet.

  Keel-, Neus- en Oorheelkunde
 • Kindergeneeskunde

  ​​Nicole Janssen

  Eén van de mooiste aspecten van de kindergeneeskunde vind ik de manier waarop kinderen met hun ziektes omgaan; ze gedragen zich pas ziek als ze zich ook ziek voelen.

  Bart Rottier

  Volg je hart en doe dingen die je belangrijk vindt om te doen, zonder alleen te focussen op onderzoek of alles gericht op kindergeneeskunde. Het is fijn om een open blik te hebben en van alle ervaringen te kunnen leren.​

  Kindergeneeskunde
 • Klinische genetica

  Paul van der Zwaag

  De diepgang en de breedte van de klinische genetica spreken mij met name aan. Je krijgt te maken met zeer zeldzame ziektebeelden en verdiept je in de moleculairbiologische achtergronden van erfelijke aandoeningen.

  Irene van Langen

  Nieuwe, goede ideeën komen vaak van de mensen die nog niet lang meedraaien en daardoor terecht vragen stellen bij de routines.

  Klinische genetica
 • Longziekten

  Chantal Koops-Luik

  Ik heb bewust voor het UMCG gekozen omdat hier alles in huis is. Van alle ziektebeelden zoals de CF en TBC, maar ook de nieuwste behandelmethoden, van de immunotherapie bij longkanker tot de Bronchoscopische longvolumereductie bij COPD.

  Dr. Dirk-Jan Slebos

  Blijf nieuwsgierig, leergierig, collegiaal, en durf te overleggen en beslissingen te nemen, maar blijf vooral jezelf.

  Longziekten en tuberculose
 • Nucleaire geneeskunde

  Elise Klaver

  Fysiologie van het menselijk lichaam heeft me altijd (ook tijdens studie) geïnteresseerd. Met Nucleaire diagnostiek wordt de (patho)fysiologie van een orgaan of aandoening in beeld gebracht.

  Jan Pruim

  Ik hoop, samen met de collega’s van de opleidingsgroep, hen veel te leren. Maar ik leer tegelijkertijd ook van de AIOS. Het is een interactief proces dat beide partijen scherp houdt. Als het goed is.

  Nuclaire geneeskunde
 • Obstetrie en Gynaecologie

  Ellen Lammerink

  Ik vind het een bijzonder vak omdat je een compleet zorgproces aan je patiënt kan bieden: van diagnostiek tot behandeling en nazorg. Als gynaecoloog lever je daarmee dus integrale zorg, waarbij ik ook mijn communicatieve vaardigheden goed kan benutten.

  Marian Mourits

  Probeer alles uit je opleiding te halen wat erin zit en goed te zijn in wat je doet

  Obstetrie en Gynaecologie
 • Oogheelkunde

  Doety Prins

  Oogheelkunde is een heel veelzijdig vak. Het is zowel beschouwend als snijdend, en je krijgt te maken met patiënten van alle leeftijden. Het zicht is ontzettend belangrijk voor de kwaliteit van leven.

  Jan Willem Pott

  Maar hou … altijd oog voor de menselijke kant van het vak: de patient die met zijn/haar zorgen op je poli komt, en de impact van de klachten op het dagelijks functioneren.

  Oogheelkunde
 • Orthopedie

  Marrigje Conteh-Meijer

  Ik vind het biomechanische aspect van het vak erg interessant. Het is een praktisch vak, met patiënten van jong tot oud en ik vind het prettig dat patiënten in de regel niet erg ziek zijn.

  Sjoerd Bulstra

  Ik vind het erg leuk om met assistenten te werken en hen tot hele goede orthopeden te vormen

  Orthopedie
 • Pathologie

  Claire Wardle

  Als patholoog kun je de ziekte echt zien. Daarbij ben je bezig met hoe de ziekte is ontstaan en probeer je te voorspellen hoe het zich verder zal ontwikkelen.

  Wilfred den Dunnen

  Probeer zoveel mogelijk uit je opleiding te halen en daar, binnen alle kaders die er zijn, een persoonlijke nuance aan te geven.

  Pathologie
 • Plastische chirurgie

  Sophie Post

  Als schoolreis op de middelbare school mocht mijn klas (via een koepel boven de operatiekamer) meekijken met een open hart operatie. Ik wist niet wat ik zag. Dat gevoel is altijd gebleven.

  Prof.dr. P.M.N. Werker

  Niet mijn fouten herhalen, niet bang zijn, het is geen rocket-science wat we doen, je best doen, dicht bij je patiënten blijven, mens blijven.

  Plastische chirurgie
 • Psychiatrie

  Anne van Gils

  Wat mij aanspreekt aan de psychiatrie is het feit dat je niet alleen kijkt naar de ziekte, maar ook naar de achtergrond van de patiënt. Je hebt dan ook meer tijd voor de patiënt dan de gemiddelde arts. Verder heerst er een prettige, laagdrempelige sfeer tussen psychiaters en AIOS.

  Robert Schoevers

  Naast de aios gaan staan om te kijken hoe je iemand vooruit kunt helpen. Als opleider kan je uitdragen wat je belangrijk vindt in je vak, en wat er voor nodig is om dat te leren/bereiken.

  Psychiatrie
 • Radiotherapie

  Crystal de Groot

  Wat de radiotherapie zo’n mooi vak maakt is de combinatie tussen techniek en het intensieve patiëntencontact. Daarnaast is het een vak wat zich volop ontwikkelt.

  dr. M.A.A.M. Heesters

  Open staan voor samenwerking met anderen en zorgvuldigheid in medisch handelen. Dit zijn 2 belangrijke eigenschappen voor een radiotherapeut omdat we multidisciplinair werken en wij aan de allerhoogste kwaliteitseisen moeten voldoen bij het werken met ioniserende straling.

  Radiotherapie
 • Reumatologie

  Rens Besseling

  Reumatologie is een erg uitdagend vak; variërend van het diagnosticeren van zeer complexe auto-immuunaandoeningen tot het leveren van chronische patiëntenzorg. Daarnaast is het een vak wat een ongelofelijke ontwikkeling doormaakt in zowel diagnostiek als mogelijkheden tot behandeling.

  Hendrika Bootsma

  Kijk mee in de keuken, spreek met AIOS die de opleiding volgen, spreek met reumatologen. Geef je eigen opleiding vorm door verdiepingsstages te doen zoals; kinderreumatologie, echografie of wetenschappelijk onderzoek.​

  Reumatologie
 • Revalidatiegeneeskunde

  Els Keesom

  Je ziet patiënten van allerlei leeftijden met verschillende achtergronden en ziektebeelden wat dit vak een breed specialisme maakt. Als gevolg is het werk afwisselend, van poli draaien, tot consulten in het ziekenhuis, tot zaalwerk in het revalidatiecentrum.

  Henk Meulenbelt

  Het is belangrijk een vertrouwensbasis met de patiënt te krijgen en samen met de patiënt te kijken naar de doelen die een patiënt heeft en hoe deze bereikt kunnen worden.

  Revalidatiegeneeskunde
 • Urologie

  Jaap Poerink

  Drs. S. Roemeling

  Weet dat de patiënt er niet voor heeft gekozen om een aandoening te krijgen en dat het belangrijk is de mens achter de patiënt te zien. Behandel uw patiënt zoals u zelf behandeld zou willen worden!

  Urologie
 • Spoedeisende hulp

  Amanda Drost-de Klerck

  Het is leuk om te zien hoe leergierig de AIOS zijn en hoe elk zijn eigen kwaliteiten heeft en daarmee zijn eigen manier van leren heeft. Ik vind het belangrijk om het opleiden daarop aan te passen, zodat elk AIOS het maximale uit zijn opleiding kan halen.

  Aniek Crombach

  Je biedt de beste zorg aan patiënten op het moment dat zij dit het hardste nodig hebben. Het acute karakter, de positie aan de poort van het ziekenhuis en de variëteit aan ziektebeelden en populatie zijn aspecten die dit vak zo mooi maken.​

  Spoedeisende hulp

Studeer je medicijnen of ben je al arts? Ben je bezig met je co-schappen? Ben je je aan het oriënteren op een opleidingsplaats? Zoek je een ANIOS plek? Of heb je al voor een specialisme gekozen?

We vertellen je hier over de verschillende specialismen waar we opleidingsplaatsen beschikbaar hebben, het UMCG zelf en de ziekenhuizen in de regio waar we mee samenwerken. Daarnaast proberen we een beeld te geven van het wonen en werken in Groningen. Met behulp van filmpjes, interviews en straks ook twitterfeeds kun je een idee krijgen van de dagelijkse praktijk en ook in contact komen met opleiders en AIOS die op dit moment leren en werken in het UMCG.

Kijk hier voor onze specialismen.

Welke factoren bepalen dat AIOS kiezen voor Groningen als plek om de opleiding te volgen?

Groningse studenten zijn gehecht aan Groningen. Dat blijkt uit onderzoek dat het Wenckebach Instituut in samenwerking met het Onderwijsinstituut van de Faculteit Geneeskunde van de RUG deze zomer uitvoerde onder aios en 6e jaars studenten geneeskunde. Meer dan 40% van de studenten wil graag een opleidingsplek in de regio. Dat lukt vaak ook. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat bijna 70% van de huidige aios ook in Groningen studeerde.​

​ ​​

 

 

 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram