•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

​​​​​​​​​Hoe is het begonnen?

​​

Een​​ succesvol industrieel en zijn plan voor de bouw van een overdekte markthal betekende eind 19e eeuw de aanzet voor het eerste Groninger kinderziekenhuis.

​​​​​ ​​

stjansstraat-kinderziekenhuis.jpgNaar aanleiding van zijn vijftigjarig jubileum als fabrikant in 1889 vatte de bekende Groninger ondernemer en weldoener Willem Anton Scholten het plan op om de stad Groningen een eigen markthal te schenken. De meningen over een geschikte locatie voor de hal liepen echter nogal uiteen. Al met al duurde het Scholten veel te lang en op voorstel van de Groninger huisartsen Ranneft en Reilingh besloot hij dan maar een kinderziekenhuis te stichten in plaats ​

​​​​​

van een markthal. Dit initiatief werd enthousiast ontvangen, vooral toen bleek dat de twee artsen bereid waren om geheel​​​​ ​belangeloos en in hun vrije tijd in het ziekenhuis te werken.

Nu 125 jaar later is het Beatrix Kinderziekenhuis uitgegroeid tot een van de vier grootste kinderziekenhuizen in Nederland waar zeer gespecialiseerde zorg aan kinderen wordt geboden. Het is een belangrijk onderdeel van het UMCG en gericht op hoogwaardige medische diagnostiek, behandeling en zorg voor kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Het is een dynamische en complexe organisatie waar meer dan 20 kinderspecialismen nauw samenwerken in de behandeling van ernstig zieke kinderen. Daarnaast is het Beatrix Kinderziekenhuis het nationaal kinderziekenhuis voor lever-, darm- en longtransplantaties bij kinderen.

​​​ ​

​​​​​​​​​

Van armtierig naar vooraanstaand ziekenhuis in 125 jaar​​ ​

​​​​​​

kinderen-op-zaal.jpg

In 125 jaar is het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG uitgegroeid tot één van de grootste kinderziekenhuizen van Europa. Hoogleraar kindergeneeskunde Henkjan Verkade dook in de geschiedenisboeken.

Lees meer in Kennisinzicht