• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Voeding bij gezondheid en ziekte

Print 
Videoregistratie lezing
  
  

​​Voeding bij ziekte​​

Gezond eten helpt niet alleen om gezond te blijven: juist als iemand ziek is, is goede voeding enorm belangrijk. Voor een goed herstel, of, bij een ziekte die niet overgaat, voor een zo goed mogelijk verloop. Goede voeding is belangrijk voor een goede algemene conditie. Als je ziek bent en in de periode daarna, helpt goede voeding je om aan te sterken. Vooral bij ouderen is dat enorm belangrijk.

Ook is goede voeding van belang bij aandoeningen als een hoge bloeddruk en suikerziekte. En bij hart-, vaat- en nierziektes. Voedingsadvies is bij die ziektes dus een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Verder heeft voeding effect op de werking van bepaalde medicijnen. Bepaalde bloeddrukmedicijnen werken bijvoorbeeld niet als je te veel zout eet. ‘Doe mij maar liever een pilletje’ gaat dus niet altijd op.

Met goede voeding kan dus veel gezondheidswinst worden geboekt, juist bij patiënten. Vroeger lag daarbij de nadruk op een dieet, met regels over wat er niet mag, zoals zout en vet. En wat je juist wel moet binnenkrijgen, zoals vitamines, vezels en eiwitten. Zo’n advies is lastig. Je moet dan immers veel weten over voeding. Wat zit er nu eigenlijk in die boterham of in dat glaasje melk? En is gezond eten dan nog wel lekker en betaalbaar?

Daarom is er nu veel aandacht voor de praktische kant van gezond eten: hoe zorgen we dat het lukt, en dat het ook nog lekker en betaalbaar is? In het UMCG werken we aan praktische en wetenschappelijk onderbouwde oplossingen. We kunnen bijvoorbeeld in de urine meten hoeveel zout en eiwit mensen hebben gegeten. Dit helpt om te weten of iemand op de goede weg is. Ook brengen we eetgewoontes in kaart. Smaken verschillen: helpt het als we daar beter rekening mee houden? Zo komen stapje voor stapje bij ons doel: voeding als medicijn, minder pillen en gezondere patiënten.

Voeding bij gezondheid

​​​In de afgelopen eeuw zijn we gezonder gaan eten en drinken. Hierdoor zijn we gezonder geworden en is onze levensverwachting, dus hoe oud we waarschijnlijk worden, toegenomen. We worden nu in Nederland gemiddeld 82 jaar. ​De afgelopen 30 jaar zijn overgewicht en obesitas, ernstig overgewicht, wel een steeds groter probleem geworden.

In Verenigde Staten en in Engeland heeft dit al gezorgd voor een lichte afname van de levensverwachting. Ook de gezondheid in Nederland wordt bedreigd. Het meest zorgwekkend is dat het aantal kinderen met overgewicht sterk is toegenomen. Dit komt doordat ze te veel eten en te weinig bewegen. Dit verstoort de energiebalans, de verhouding tussen de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt en verbruikt.

Een oplossing voor dit probleem is gezond eten en drinken. Dit betekent: eet gevarieerd en eet veel volkoren graanproducten, groenten, noten, peulvruchten en vis. En eet juist zo weinig mogelijk rood en bewerkt vlees. Je kunt beter ook geen boter en harde margarines eten. Zachte margarines en plantaardige olies zijn een goede keuze. Het is ook beter om dranken zonder suiker te drinken, zoals thee, gefilterde koffie en water. Voedingssupplementen, zoals vitaminepillen, hebben alleen zin voor bepaalde mensen.

Eten en drinken zijn niet de enige dingen die onze gezondheid bepalen. Ook bewegen, roken en alcohol spelen een belangrijke rol. Wie gezond eet en drinkt en ook niet rookt, geen alcohol drinkt en minstens 2,5 uur per week stevig beweegt, is gezonder. Dat geldt niet alleen voor gezonde mensen, maar ook voor mensen met een ziekte of aandoening.​

Sprekers

  • Prof. dr. Gerjan Navis
  • Prof. dr. ir. Daan Kromhout


Datum

  • 9 oktober 2018
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram