• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Longtransplantatie

Print 

​​​​​​​​​​Dinsdag 13 maart 2018

Sprekers:
​Dr. Michiel Erasmus
Dr. Erik Verschuuren

​​​Sinds 1990 worden in het UMCG longtransplantaties gedaan. Inmiddels zijn er bijna 700 long, long-lever en hartlongtransplantaties verricht bij volwassenen en kinderen.

Het aantal verwijzingen naar het UMCG voor longtransplantatie is de laatste 10 jaar geleidelijk opgelopen naar 100-120 per jaar. Jaarlijks doorlopen 40-50 van deze patiënten het screeningstraject en worden ze op de wachtlijst van Eurotransplant geplaatst. De gemiddelde wachttijd is het laatste 10 jaar teruggelopen: van ongeveer 2 jaar naar korter dan 1 jaar. De invoering van de ‘High Urgency'-status in het vorig decennium en de in 2014 ingevoerde Lung Allocation Score hebben hierbij een rol gespeeld. De wachtlijststerfte ligt rond de 15%. 10 jaar geleden was dit nog tussen de 20 en 30% lag.​

Meestal is een chronische longziekte de reden voor longtransplantatie. Soms kan longfalen na een eenvoudige griep de reden zijn.

Aan de hand patiëntenvoorbeelden beschrijven we het longtransplantatietraject en de operatie die nodig is voor longtransplantatie. Ook gaan we in op het onderzoek dat verricht wordt in het UMCG. Dit onderzoek is gericht op het verbeteren van de resultaten van longtransplantatie en het verbeteren van het aantal donorlongen dat getransplanteerd kan worden. Zo wordt er onderzoek gedaan om virussen te gebruiken om de medicijnen tegen afstoting te sturen.

Ook zijn er nieuwe ontwikkelingen gestart om de longen van meer donoren te kunnen gebruiken. Verder kunnen we donorlongen die vroeger ‘niet goed genoeg’ waren​​ nu buiten het lichaam opknappen, testen en toch transplanteren.​

De lezing over longtransplantatie is terug te zien op het Youtube-kanaal van het UMCG.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram