• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Dwarslaesie

Print 

​Lezing 22 maart ​2016

Sprekers:
Dr. M. (Marga) Tepper
Prof. dr. M. (Marcel) Post

Artikel Dagblad van het Noorden: dwarslaesie (PDF | 600kB)

Samenvatting

​Dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. De signalen van de hersenen naar de rest van het lichaam en omgekeerd gaan door het ruggenmerg. Een dwarslaesie kan daardoor leiden tot geheel of gedeeltelijk verlies van bewuste controle over spieren en van gevoel. De gevolgen van een dwarslaesie zijn afhankelijk van de plaats in het ruggenmerg (hoe hoger hoe meer uitval) en de ernst van de schade. Er bestaat een internationale classificatie met betrekking tot de ernst van de schade in het ruggenmerg, de zogenaamde ASIA classificatie. Deze classificatie wordt overal ter wereld gebruikt om de ernst van de schade van het ruggenmerg aan te geven. Hierbij worden 10 kernspieren getest samen met 29 huidgebieden en de willekeurige aanspanning van de anussluitspier. Een AIS A is een zogenaamde complete dwarslaesie, waarbij de kans op weer kunnen lopen kleiner is dan 3%. De kans op lopen neemt toe als het ruggenmerg minder beschadigd is;  AIS B 30%, AIS C 60% en AIS D 90%.

De oorzaak van een dwarslaesie kan een ongeval zijn. Duiken in ondiep water is berucht hiervoor.  Andere oorzaken zijn een ontsteking van het ruggenmerg, een infectie zoals tuberculose of een tumor in het ruggenmerg zelf of druk van buiten af door een uitzaaiingen  in een wervellichaam.

Niet meer kunnen lopen is het meest zichtbare gevolg van een dwarslaesie, maar een dwarslaesie kan leiden tot veel meer problemen. Alle patiënten met een dwarslaesie hebben  problemen met plassen en met de stoelgang.  Mensen met een dwarslaesie hebben daardoor een hoog risico op bijvoorbeeld blaasontsteking en obstipatie.  Seksuele stoornissen kunnen ontstaan o.a. een verminderde erectie of geen erectie kunnen krijgen.  Omdat patiënten niet kunnen voelen is er een verhoogde kans op doorligplekken. Verder heeft 60% van de mensen met een dwarslaesie (neuropatische)pijnklachten.

Patiënten met een hoge dwarslaesie t.g.v. schade in het ruggenmerg in de nek hebben naast loopproblemen ook problemen met zitbalans. Door spierzwakte in de armen en het verminderde gevoel in de handen kunnen ze minder goed of helemaal niet grijpen en reiken. Sommige mensen met een dwarslaesie  zijn met enkele hulpmiddelen toch zelfstandig bijvoorbeeld met een aangepaste lepel toch zelfstandig kunnen eten. Andere patiënten moeten met hoofdbewegingen de elektrische  rolstoel bedienen en kunnen met oogbewegingen via een omgevingsbediening de gordijnen open en dicht doen of de TV aan- en uitzetten.

Na een dwarslaesie volgt vaak een langdurige revalidatieperiode om te leren om, al dan niet met hulpmiddelen zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren en hun terugkeer in de maatschappij te ondersteunen. Veel mensen met een dwarslaesie kunnen weer betaald werk verrichten, kinderen krijgen, en dergelijke. De meeste mensen met een dwarslaesie ervaren ondanks hun beperkingen en gezondheidsproblemen een goede kwaliteit van leven.   

Lees op KennisInZicht een interview met Marcel Post
Lees hier ' vraag en antwoord' van de lezing dwarslaesie

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram