• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Samenvatting Longkanker

Print 
Video registratie lezing 
  

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Sprekers

  • dr. A. J. (Anthonie) van der Wekken
  • dr. T.J.N. (Jeroen) Hiltermann​

​Samenvatting​

Nieuwe behandelingen zorgen ervoor dat patiënten met uitgezaaide longkanker langer blijven leven. Tot een aantal jaren geleden waren die patiënten binnen een jaar overleden, nu leeft 20 procent ervan na drie jaar nog. En vanwege nieuwe studies die op dit moment lopen, durven wij zelfs voorzichtig te hopen op 40 procent over een tijdje.

Longkanker is nog altijd de meest dodelijke vorm van kanker. Jaarlijks komen er in Nederland 12.000 nieuwe patiënten bij. Steeds vaker ook zien we jongere longkankerpatiënten en patiënten met longkanker die nooit gerookt hebben.

Bij verwijzing naar het ziekenhuis hebben de meeste patiënten met longkanker al uitgezaaide ziekte. Jarenlang viel er bij de uitgezaaide -patiënten weinig eer te behalen. Nu kunnen wij duidelijk meer betekenen. In het laboratorium is longkanker een stuk beter in kaart te brengen. Door een erfelijkheidsanalyse (zogenaamde mutatie analyse door sequencen van het DNA) van de tumor (en soms ook al van bloed) kunnen we zien of de tumor met een tablet doelgericht behandeld kan worden. Als dat mogelijk is dan werkt dat veel beter dan standaard chemotherapie. Deze behandeling zien we het vaakste bij mensen met longkanker die nooit gerookt hebben. 

Sinds een jaar of drie is er nog een andere gerichte behandelmethode: immunotherapie. Deze werkt het beste bij de grootste groep van longkankerpatiënten, namelijk de rokers. Een longtumor ontstaat uit lichaamseigen cellen en maakt honderden tot duizenden mutaties door. Toch lukt het onze eigen afweer niet om de tumor als vreemd te herkennen en op te ruimen. Er is nu echter een nieuwe manier om de kanker juist wel door het afweersysteem te laten herkennen en op te ruimen. Dit gebeurd door een rem van de afweer af te halen die de tumorcellen herkent als lichaamseigen waardoor de afweer de tumor met rust laat. Deze rem is bij 1 op de 5 patiënten met longkanker belangrijk. Als je die blokkeert met het eiwit PD-1 dan herkent de afweer de tumor wel! En dat leidt tot spectaculaire resultaten waarbij patiënten echt langer leven.​

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram