• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nierziekten

Print 

​Lezing dinsdag 17 maart 2015

Sprekers:
Prof. dr. R.T. (Ron) Gansevoort, nefroloog
Dr. H.L. (Hiddo) Lambers Heersepink, apotheker
Dr. A. (Annemieke) Visser, andragoog

Samenvatting

Steeds meer Nederlanders lijden aan nierfalen. Hiervoor zijn veel oorzaken aan te wijzen, onder andere het feit dat er in Nederland sprake is van een verouderende bevolking. Maar dit heeft ook te maken met onze leefstijl. Vroeger was een nierziekte nog een bijzonderheid, want er zijn nu eenmaal een beperkt aantal zeldzame ziektes die de nierfunctie aantasten. Tegenwoordig is de oorzaak van nierfalen veranderd en spelen met name hoge bloeddruk, overgewicht, te zout, te vet en te veel eten, roken en daarmee samenhangende ziektes een rol.

Het nadeel van een nierziekte is dat je er weinig van merkt tot het eigenlijk te laat is. Pas als de nieren nog maar voor een derde hun werk doen, begin je wat te merken. Een beetje moe, een beetje afvallen, een beetje jeuk, zijn heel algemene klachten, waarbij je niet direct aan een nierprobleem denkt. Je komt er vaak alleen bij toeval achter. Bijvoorbeeld doordat een dokter je bloed test. Een achteruitgaande nierfunctie leidt uiteindelijk tot dialyse of transplantatie. Het proces hier naar toe kan echter in veel gevallen worden vertraagd met medicijnen en een gezonde leefstijl.

Het is daarom van groot belang nierfalen in een vroeg stadium op te sporen. In Groningen wordt hier veel onderzoek naar gedaan, onder andere door het opsporen van eiwit in de urine. Als het nierfalen eenmaal is opgespoord is het van belang een behandeling in gang te zetten. Met medicijnen zoals ACE-remmers kan de achteruitgang van de nieren vertraagd worden. Momenteel wordt in het UMCG  onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen, die zorgen dat er minder eiwit via de nieren in de urine ‘lekt’ en nierfunctie achteruitgang voorkomen kan worden. Daarnaast kunnen patiënten veel zelf doen, onder andere door het aannemen van een gezonde leefstijl. Het UMCG heeft in samenwerking met aan aantal andere ziekenhuizen een groepstraining ontwikkeld waarbij patiënten worden gestimuleerd en ondersteund daar waar mogelijk en wenselijk de regie over hun behandeling te nemen. 

Meer informatie over de lezing vindt u onder gerelateerde informatie.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram