• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Medische Publieksacademie over psychose

Print 
Medische Publieksacademie UMCG - Psychose 
  

​Lezing dinsdag ​8 oktober 2019​​

​Sprekers

  • ​Prof. dr. Iris Sommer
  • Prof. dr. W.A. Wim Veling​​​​​​

​Psychose is een mysterieuze aandoening. In een psychose horen mensen stemmen in hun hoofd, of denken ze dat ze achtervolgd worden door de geheime dienst. Maar hoe komt dat? Gaat het ook weer over? Welke oorzaken en gevolgen heeft een psychose? En welke behandelingen werken het beste? 

Ervaringsverhalen

Tijdens deze publieksacademie zullen Iris Sommer en Wim Veling, beiden hoogleraar psychiatrie bij het UMCG en psychose-expert, verhalen delen over psychose. Ervaringsverhalen van mensen die psychose hebben gehad, hoe het was en hoe er naar hen werd gekeken. Verhalen over hersenen die niet goed functioneren. Maar ook over omstandigheden in het leven die het risico op het krijgen van een psychose groter maken. Zoals opgroeien in een grote stad, cannabisgebruik, gepest worden als kind, discriminatie op grond van je etnische afkomst of seksuele geaardheid. 

Behandeling 

Behandeling van psychose vraagt intensieve begeleiding. Medicijnen zijn nodig, psychologische therapie en hulp bij het weer oppakken van werk, school en relaties. Familie speelt een belangrijke rol, want zij merken vaak het eerst dat er iets niet goed gaat. Ze nemen een deel van de zorg op zich en moeten daarbij worden ondersteund. Bij veel mensen gaat psychose weer over, al blijfven ze vaak gevoelig voor het krijgen van een nieuwe psychose. Sommige mensen houden restverschijnselen en kunnen niet goed zelfstandig functioneren. We zijn er dus nog lang niet. 

Onderzoek

We blijven zoeken naar betere behandelingen en manieren om psychoses te voorkomen. Een van de richtingen waarin we zoeken is het afweersysteem. Er zijn veel aanwijzingen dat het afweersysteem betrokken is bij psychoses. De grote vraag is natuurlijk: kunnen geneesmiddelen die het afweersysteem beïnvloeden ook het beloop van psychotische stoornissen gunstig beïnvloeden?​​​