• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Leverkanker

Print 
Bekijk de lezing
  
  

​Er zijn twee soorten leverkanker: primaire en  secundaire. Bij primaire leverkanker ontstaat de kanker uit cellen in de lever zelf. Bij secundaire leverkanker zijn de cellen van kanker ergens anders in het lichaam ontstaan. Het bloed brengt ze naar de lever. Primaire leverkanker is vaak het gevolg van een onderliggende leverziekte die iemand al langer heeft.

De patiënt heeft vaak weinig tot geen klachten van leverkanker. Daardoor wordt het nogal eens laat ontdekt. De uitbreiding van de tumor bekijken we door het maken van scans van het lichaam. Tijdens een operatie verwijderen we de tumor samen met een deel van de lever. Ook kunnen we via de huid de tumor aanprikken met een naald die de tumor verbrandt. Daarnaast kunnen we via het bloed bolletjes in de tumor plaatsen. Die bolletjes bestralen de tumor van binnenuit of geven hem chemotherapie. Deze behandelingen maken gebruik van moderne technologie.

Vernieuwing binnen de leverchirurgie

Het gebruik van nieuwe technologieën neemt toe en vernieuwingen volgen elkaar snel op. Het goed inzetten van deze ontwikkelingen voor een patiënt vraagt veel van behandelaars. Ze moeten veel kennis en vaardigheden hebben op het gebied van geneeskunde en technologie. De Technisch Geneeskundig Specialist (TG) is een nieuwe behandelaar. Hij is opgeleid om technologie in te zetten voor de diagnose en behandeling van individuele patiënten. Daarbij stelt hij patiëntveiligheid altijd voorop. Hij weet veel van hoe het menselijk lichaam werkt en combineert dit met kennis van de technische mogelijkheden.

Het UMCG loopt voorop in deze ontwikkeling. Samen met de Universiteit Twente leiden we TG’s  verder op tot specialist ‘lokale behandeling van levertumoren’. In deze lezing vertellen we over de rol van de TG binnen de leverchirurgie. Ook vertellen we over vernieuwingen in behandelingen van leverkanker. Een van de vernieuwingen is de ontwikkeling en invoering van een ‘robotarm’ voor het aanprikken van levertumoren.

Sprekers

  • Dr. Koert de Jong
  • Dr. Simeon Ruiter


 Datum

  • 2 oktober​​ 2018
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram