• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Intensive Care

Print 

​Lezing 14 maart 2016

Sprekers:
Prof. dr. A.M.G.A. (Annemarie) de Smet
Prof. dr. J.E. (Jaap) Tulleken
Dr. M. (Matijs) van Meurs

Artikel Dagblad van het Noorden: Intensive Care (PDF | 600kB)

Samenvatting

Op de Intensive Care (IC) kan van alles gebeuren: stabiele rustige situaties, daarnaast situaties die snel handelen vergen omdat verslechterende  patiënten acuut ingrijpen nodig hebben, en tegelijkertijd nadenken over diagnoses en het maken van beleid voor de korte en langere termijn.

In 2015 zijn op de IC voor volwassenen van het UMCG ruim 3.600 patiënten behandeld, ongeveer de helft van hen na een grote, geplande operatie. Deze groep blijft meestal niet lang. De andere helft bestaat uit patiënten die zo ziek zijn dat meer dan één orgaansysteem ondersteuning behoeft en daarom worden deze patiënten op de IC behandeld.

Tijdens de avond van de publieksacademie over de IC bespreken we met u de geschiedenis van een fictieve patiënte die we mevrouw Janstra hebben genoemd. Mevrouw Janstra heeft een ongeval gehad met haar elektrische fiets. Haar ziektegeschiedenis en het daaraan gerelateerde wetenschappelijk onderzoek komen aan de orde, voorafgegaan door een korte film met een impressie van de IC.

De IC maakt vaak de indruk een hoogtechnologische omgeving te zijn en uiteraard is die techniek hard nodig voor de ondersteuning. Het werk op de IC draait echter niet om de techniek, maar om de patiënt. Er wordt niet behandeld om het behandelen maar om de patiënt een zo goed mogelijke toekomst te bieden. Is er uitzicht op een goede toekomst dan wordt alles gedaan wat nodig is. Als dat uitzicht op een redelijke toekomst er niet is, zullen we een behandeling niet koste wat kost doorzetten.

De presentaties tijdens de Medische Publieksacademie zullen worden verzorgd door de medisch specialisten van de IC, de intensivisten, maar zij zijn een deel van het multidisciplinaire behandel team, dat verder bestaat uit verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ziekenhuisapothekers, andere medisch specialisten en velen anderen. Deze samenwerking rondom de IC-patiënt is het belangrijkste ingrediënt voor een goed resultaat.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram