• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Incontinentie

Print 

​​Lezing dinsdag 30 september 2014

Sprekers:
Janny Dekker, huisarts-onderzoeker
Bert Messelink, uroloog-sekuoloog

Samenvatting

Ongewenst urineverlies, ook wel urine incontinentiegenoemd, komt veel voor bij vrouwen en bij mannen. De drie meest voorkomende typen van incontinentie zijn:

  •     inspanningsincontinentie,
  •     aandrangincontinentie,  
  •     een combinatie van beiden.  

Oorzaken
Bij  urineverlies zijn een verminderde sluitfunctie van de plasbuis en een overactieve blaas de meest voorkomende oorzaken. De bekkenbodemspieren zijn van zeer groot belang voor de functie van de blaas en de plasbuis. Urineverlies zien we bij vrouwen vaker als zekinderen hebben gekregen en na de menopauze. Bij mannen zien we urineverlies vaker na sommige prostaatoperaties.

Gevolgen
Urineverlies heeft veel effect op de kwaliteit van leven. De angst dat anderen het urineverlies zullen zien of zullen ruiken houdt veel mensen binnen. En dus gaan ze niet meer uit, winkelen ze minder en sporten ze niet meer.

Behandeling
Een gezond gewicht, niet roken, veel bewegen en alcoholgebruik matigen kunnen de klachten van heturineverlies verminderen of verhelpen. Als deze maatregelen onvoldoende helpen wordt bij vrouwen en mannen gestart met bekkenfysiotherapie. Deze therapie levert veel verbetering en heeft geen bijwerkingen. Het herstelt het normale functioneren van de bekkenbodem en daarmee van blaas en plasbuis.  Goed opvangmateriaal is ook belangrijk, zowel voor en tijdens de behandeling als wanneer het resultaat van de behandeling onvoldoende is.

Inspanningsincontinentie
Voor vrouwen die ook een verzakking hebben kan een ring (pessarium) helpen. Anders is het aanbrengen van een bandje onder de plasbuis de volgende stap.
Bij mannen komt deze vorm eigenlijk alleen voor na operaties aan de prostaat. Het inbrengen van een kunstmatige sluitspier is dan de meest toegepaste behandeling.

Aandrangincontinentie
Voor mannen en vrouwen is de eerstvolgende stap het geven van medicijnen die de blaas tot rust brengen. Als die onvoldoende helpen, zijn andere behandelingen mogelijk, maar die zijn ingrijpend. Goede uitleg over de bijwerkingen en de risico’s, is dan van groot belang. Het gaat om inspuiten van botox in de blaaswand en stimulatievan zenuwen die bij de functie van de blaas betrokken zijn .

Advies
Tenslotte, meer dan de helft van de vrouwen en mannen met ongewenst urineverlies gaan niet naar de dokter. Ze denken dat er niets aan te doen is, dat het bij de leeftijd hoort of dat het niet iets is om de dokter voor lastig te vallen. Deze mensen doen zichzelf te kort. Daarom, blijf er niet mee zitten, er is iets aan te doen!

Meer informatie over de lezing vindt u onder gerelateerde informatie.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram