• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Glutenintolerantie

Print 
Videoregistratie lezing 19 maart 2019 
  

​​​​Sprekers

  • ​Prof. dr. Cisca Wijmenga
  • Drs. Gieneke Gonera
  • Gineke Venema
  • Jannie IJbema

Samenvatting

​​​Wat zijn gluten eigenlijk? En wat is de zin en onzin van een glutenvrij dieet? In deze lezing gaan we in op het ziektebeeld coeliakie, een vorm van glutenintolerantie. Bij deze vorm ontstaat darmschade als de patiënt gluten eet, al is het maar een kruimeltje. We bespreken de klachten en hoe je er onderzoek naar kunt doen. Ook bespreken we de behandeling.​

Naast coeliakie komen andere vormen van overgevoeligheid voor gluten aan bod. De diëtiste zal ingaan op het glutenvrije dieet. Waar zit allemaal gluten in en waar moet je op letten? Na de pauze vertellen we over ons wetenschappelijk onderzoek naar coeliakie en andere chronische darmaandoeningen. Hoe zit het precies met de erfelijkheid? En hoe kunnen we beter bestuderen wat er precies mis gaat in de darm van een coeliakie patiënt. We zullen ingaan op spannende nieuwe ontwikkelingen. Zo vertellen we over mini-darmpjes die we buiten het lichaam kweken om daarmee het ziekteproces na te bootsen. Misschien kunnen we hiermee op termijn ook nieuwe behandelingen testen. Kortom, alles wat u wil weten over coeliakie en glutenovergevoeligheid komt aan bod.​​

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram