• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Fantoompijn na amputatie arm of been

Print 
Medische Publieksacademie UMCG - Fantoompijn 
  

Lezing dinsdag 28 ​oktober 2019

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Sprekers 

​In deze lezing gaan we in op fantoompijn na amputatie of been, een mysterie. Na een amputatie moeten patiënten vaak lang revalideren. Tijdens de revalidatie, maar ook meteen na de operatie kan er stomppijn en/of fantoompijn optreden. Fantoompijn treedt veelal op binnen de eerste week na een amputatie. Het is een onderschat probleem. Ongeveer 80% van de geamputeerde patiënten hebben fantoompijn. Bij 40% van de patiënten met fantoompijn neemt de klachten in de eerste 6 maanden af. 

Moeilijk te behandelen​

Fantoompijn is nog steeds zeer moeizaam te behandelen en maakt het prothesegebruik lastig. Een kleine minderheid heeft zelfs na jaren nog steeds fantoompijn. Er bestaan ongeveer 100 soorten therapieën. Geen enkele therapie scoort beter dan een behandeling met een placebo. 

Onderzoek​

Het UMCG doet mee aan een internationaal onderzoek naar de behandeling van fantoompijn met augmented reality. Augmented reality betekent het vergroten of aanpassen van de werkelijkheid. In de behandeling werken we met een computerprogramma waarbij de patiënt zichzelf op een computerscherm ziet. We projecteren een virtuele arm over de amputatiestomp. Op de stomp van de patiënt plakken we elektroden. Die electroden meten het aanspannen van de spieren in de stomp. Hierdoor kan de patiënt zelf zijn virtuele arm bewegen. Hierdoor wordt het voor de patiënt net alsof zijn geamputeerde arm of been er weer is en dat hij deze ook zelf kan bewegen. Met nog 9 andere ziekenhuizen over de hele wereld proberen we met deze studie aan te tonen dat augmented reality werkt bij patiënten met ernstige fantoompijn. Tijdens de presentatie kunt de behandeling live zien en vertelt een patiënt over zijn ervaringen met fantoompijn en het onderzoek. Op KennisInZicht​ is nog meer informatie te vinden over fantoompijn.​​​​​​

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram