• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

De pandemie lijkt bijna voorbij, maar er zijn nog wel hordes tot de finish te nemen

Print 

Spreker:

  • Prof. dr Bert Niesters, klinisch viroloog bij de afdeling medische microbioloog en infectiepreventie

Samenvatting

We zitten nu met z’n allen ongeveer 20 maanden in de pandemie. Sommigen hebben de virusinfectie met SARS-CoV-2 aan den lijve of in hun omgeving meegemaakt. Met alle gevolgen van dien. Ruim 220 miljoen mensen zijn wereldwijd besmet; 4,5 miljoen mensen overleden. Tenminste dit zijn de cijfers die we officieel hebben geregistreerd! Ondertussen er is veel bereikt om het virus te kunnen bestrijden. Vaccins zijn ontwikkeld en worden nu massaal ingezet en er zijn (data 20 augustus) 4,93 miljard doses toegediend, waarbij nu 24,4% van de wereldbevolking volledig is gevaccineerd.
Het gaat dus wel de goede kant op, maar het is ook eerlijk om enkele kanttekeningen te plaatsen. Het virus muteert regelmatig en we hebben gemerkt dat eerst de alfa-variant en nu de delta-variant, snel om zich heen kan grijpen. De nu gebruikte vaccins beschermen hier wel tegen, maar zijn niet optimaal. Ook de duur van de bescherming is nog onzeker. Maar we zien ook wel dat de kans dat volledig gevaccineerde personen in het ziekenhuis komen veel kleiner is, dan niet of onvolledig gevaccineerde personen.
Uiteindelijk zullen wij met het coronavirus moeten blijven leven, net zoals dit met andere verkoudheidsvirussen is gebeurd. En dan moeten we nog kijken hoe de volgende epidemieën zich zullen ontwikkelen. De vraag is dan bijvoorbeeld komt er een nieuwe griepgolf en hoe gaat het met andere luchtweginfecties dit jaar. En in al die omstandigheden zal het coronavirus het prima vinden als we met velen bij elkaar komen. We zijn tenslotte nu eenmaal tot elkaar veroordeeld.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram