• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Beenamputatie

Print 

​Lezing​ dinsdag 28 oktober 2014

Sprekers:
Dr. J.J.A.M. (Jan) van den Dungen, vaatchirurg
Prof. dr. J.H.B. (Jan) Geertzen, revalidatiearts


Samenvatting

Beenamputatie: amputeren en revalideren

Het afstand moeten doen van een been is voor de patiënt een zeer zware opgave. Ook kan het een  verlossing zijn van een niet meer functionerend deel van het lichaam dat veel pijn kan geven.  Als er naast de pijn ook sprake is van een niet te behandelen levensbedreigende infectie is amputatie soms een levensreddende ingreep. Meestal is een amputatie vooraf gegaan door meerdere pogingen van de chirurg het been toch te redden. Helaas is de meest frequente veroorzaker van versterven van een ledemaat de ziekte aderverkalking waar vaak genoeg wel iets aan te doen is. Bij patiënten die naast aderverkalking ook suikerziekte hebben  is de kans groter dat meerdere operaties niet afdoende  zijn om het been te redden en kunnen de technische herstelmogelijkheden uitgeput zijn.

Als de gedachte opkomt dat een amputatie weleens de enige uitweg uit pijn en infectie is wordt de revalidatie arts  betrokken in het behandelteam waar ook een psycholoog, fysiotherapeut en anesthesist deel van uitmaken.

De beslissing tot amputatie is voor de patiënt, zijn familie en het behandelteam moeilijk en moet zorgvuldig worden besproken. Vaak zijn hier meerdere gesprekken voor nodig.

Als de beslissing tot operatie is genomen worden extra maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de patiënt rond de operatie zo weinig mogelijk pijn ervaart. Ook wordt weer een nieuw doel vastgesteld: het leren lopen met een prothese. Belangrijk is immers dat de patiënt weer volledig onafhankelijk van anderen in zijn eigen woon en soms werkomgeving kan terugkeren.  De verwachtingen over de tijd die de revalidatie vraagt dient realistisch te zijn. Hierbij spelen factoren als leeftijd en de conditie van de patiënt en ook het niveau waar het been geamputeerd is een belangrijke rol.

Niet zelden zegt de patiënt die weer pijnvrij en zonder infectie heeft leren lopen met een prothese: “had ik het maar eerder laten doen.”

Meer informatie over de lezing vindt u onder gerelateerde informatie.