• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Baarmoederhalskanker

Print 
​​Lezing 18 april 2016Sprekers:
Prof. dr. A.A.H.H. (Toos) Daemen
Prof. dr. H.W. (Hans) Nijman

Artikel Dagblad van het Noorden: baarmoederhalskanker (PDF | 160kB)

Samenvatting

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het seksueel overdraagbare virus HPV (humaan papillomavirus) en komt vooral voor bij vrouwen tussen de 35 en 50 jaar. Het is zeker niet zo dat elke vrouw met HPV baarmoederhalskanker krijgt. De standaardbehandeling is het weghalen van de baarmoeder met omliggend weefsel. Elk jaar komen er 700 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker bij. Jaarlijks sterven 200 tot 250 vrouwen aan deze kwaal.

Sinds 2009 is er het preventief vaccin tegen HPV voor 12-jarige meisjes.  Het zogenaamde profylactisch vaccin dat nu wordt gebruikt beschermt tegen de twee HPV-types 16 en 18, die verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker. Er komt binnenkort een nieuwer vaccin dat beschermt tegen meerdere types en in 90 procent van de keren baarmoederhalskanker voorkomt. Of dit vaccin ook breed wordt ingezet is nog onduidelijk en ligt nog op het bordje van de overheid.

In het UMCG wordt hard gewerkt aan een therapeutisch vaccin, niet ter voorkoming, maar ter behandeling van baarmoederhalskanker. Het gaat om een immuuntherapie, een vaccin dat het afweersysteem moet activeren om kankercellen te vernietigen.  In het najaar wordt een eerste studieonderzoek met patiënten gedaan. Voor de eerste studie worden vrouwen gevraagd die eerder werden behandeld voor baarmoederhalskanker of een voorstadium. Pas na meerdere studies zal te zien zijn of het vaccin inderdaad werkt, zodat daar nog wel enkele jaren overheen zullen gaan.

In 2008 hebben Daemen en Nijman het bedrijf ViciniVax opgericht om financiering binnen te halen om het vaccin te kunnen produceren voor het studieonderzoek dat gebonden is aan strikte regels. De Rijksuniversiteit en het UMCG investeren er in, met subsidies van KWF-kankerfonds, het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling en private investeerders. De eerste fasestudie kost drie miljoen euro.

Hoe werkt het nieuwe vaccin?

Als je ziek bent, griep hebt, gaat je immuunsysteem heel hard werken. Als daar geen remmogelijkheid op zit, dan valt het immuunsysteem ook de gezonde cellen aan en word je heel erg ziek. Dat regelmechanisme is heel nuttig. Net genoeg geactiveerd om van je virus af te komen, de griep kwijt te raken en terug te komen in de normale situatie.

Met kanker wordt het immuunsysteem ook geactiveerd. Maar ook dan gaat het regelmechanisme, de controlefunctie werken, terwijl je in zo’n geval liever hebt dat het immuunsysteem helemaal los gaat op de kwaadaardige cellen. Het nieuwe vaccin moet het immuunsysteem activeren op een gecontroleerde manier zonder al te veel bijwerkingen.

Lees op KennisInzicht meer over onderzoek naar baarmoederhalskanker