• Tekstgrootte
 Mijn UMCG  

Medische Publieksacademie

Print 

​Het UMCG heeft samen met Dagblad van het Noorden de Medische Publieksacademie opgericht. Het UMCG wil met de Medische Publieksacademie een brug slaan tussen het toponderzoek dat in het UMCG plaatsvindt en de interesse hiervoor van het publiek. Toponderzoekers en artsen van het UMCG geven een toelichting op de laatste stand van zaken op het gebied van hun specialisme.

De lezingen zijn geschikt voor iedereen. Medische kennis is niet nodig om de lezingen te kunnen volgen. De inleiders staan erom bekend complexe onderwerpen op een duidelijke en begrijpelijke manier uit te leggen. Het UMCG wil via de Medische Publieksacademie een groot publiek informeren over zijn onderzoeksactiviteiten en legt hierover op deze manier ook publiekelijk verantwoording af.

Inschrijving

Alle lezingen zijn volgeboekt, behalve die van 3 oktober over ongeneeslijk zieke kinderen, U kunt zich tot en met zondag 1 oktober inschrijven voor deze lezing via de knop hieronder.

 

Wanneer krijgt u uw toegangsbewijs?

De toegangsbewijzen zijn verzonden op 15 september. Heeft u zich na 6 september aangemeld voor de lezing over ongeneeslijk zieke kinderen, dan krijgt u uiterlijk maandag 2 oktober bericht of u bent ingeloot.

Bent u ingeloot voor één of meerdere lezingen, dan ontvangt u per lezing een e-mail met de bevestiging dat u bent ingeloot. U kunt dus meerdere e-mails krijgen.

Deze e-mail is uw toegangsbewijs, bewaar hem dus zorgvuldig. De lezingen zijn in de Blauwe Zaal van het UMCG en zijn alleen toegankelijk met de toegangsmail.

Programma najaar 2017

​Ongeneeslijk zieke kinderen

3 oktober 2017
Sprekers: prof. dr. A.A.E. (Eduard) Verhagen en dr. W. (Willemien) de Weerd

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 1000 kinderen. Daarnaast worden per jaar ongeveer 5000 -6000 kinderen geboren met een ernstige ziekte die er toe leidt dat deze kinderen niet oud zullen worden.  Dit zijn kinderen die geboren worden met bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, ernstige hartafwijkingen, stofwisselingsziekten of ernstige longziekten. Door ontwikkelingen in de geneeskunde kunnen deze kinderen steeds beter behandeld worden en is het mogelijk hen langer in leven te houden. Daarvoor zijn soms ingrijpende behandelingen nodig, waar samen met ouders en behandelaren keuzes gemaakt moeten worden. Hoe zorgen we voor een optimale kwaliteit van leven van het kind? Goede palliatieve zorg is in deze fase belangrijk waarbij aandacht is voor de wensen van ouders en de belangen van het kind.

In deze publiekslezing worden lokale en landelijke ontwikkelingen in de kinderpalliatieve zorg besproken. Duidelijk wordt dat bij kinderen met een levensduurbeperkende aandoening de focus gericht is op een leven met een zo goed mogelijke kwaliteit.

Stamceltransplantatie

17 oktober
Prof.dr. G.A. (Gerwin) Huls,
Dr. M.L. (Laura) Bungener
Dr. M.R. (Marco) de Groot

​Ernstig ongeluk, hoe verder? 

31 oktober
Dr. K.W. (Klaus) Wendt
Drs. H.P.A.M. (Jeroen) Poos
Drs. E.E. M. (Ellen) Weelink

​Chronische darmontsteking

7 november
Dr. H.M. (Hendrik) van Dullemen
Prof.dr. R.K. (Rinse) Weersma

Schildklierproblemen

14 november
Prof.dr. T.P. (Thera) Links
Dr. A.N.A. (Anouk) van der Horst

Video-opname

Sinds voorjaar 2017 maken we een videoregistratie van de lezingen. U kunt deze videos zien op dit deel van de UMCG website en op het UMCG YouTube-kanaal.
      
 

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram