• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Gezond eten na een niertransplantatie

Print 
16 april 2019

gezond eten
Bron: Pixabay

Wat houdt mensen tegen om gezond te eten na een niertransplantatie? En wat stimuleert hen juist om wél genoeg groente en fruit te eten? 
Dat onderzoekt Karin Boslooper, promovendus op de afdeling nefrologie van het UMCG.
De antwoorden op deze vragen vond ze bij de bron: in gesprekken met patiënten, met partners en met zorgverleners.​

Boslooper vertelt dat veel nierpatiënten voor zij een niertransplantatie ondergaan te maken met heel specifieke leefregels, waaronder een kaliumbeperking.
Kalium is een mineraal. Het lichaam heeft het onder meer nodig voor het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk.

Kalium zit in de meeste groente en fruit. Gezonde nieren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam constant, en zorgen ervoor dat een teveel aan kalium wordt uitgeplast. Maar zieke nieren kunnen dat niet of nauwelijks, en daarom wordt nierpatiënten, tegen alle regels over gezond eten in, geadviseerd om vooral niet te veel groente en fruit te eten. Maar dit advies vervalt zodra een nierpatiënt een transplantatie heeft ondergaan. “Een donornier kan wél kalium uitscheiden, dus mensen mogen na een transplantatie weer volop groente en fruit eten. Juist voor deze mensen is dat belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat het eten van groente en fruit na niertransplantatie het risico op diabetes kleiner maakt. Toch eten niertransplantatiepatiënten nog minder fruit en groente dan de gemiddelde Nederlander ...”​

Hoe kan dit? En wat kunnen artsen doen om gezond eten te bevorderen? Lees verder op ​KennisinZicht.​​

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram